Σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Παρίσι, σε συνεργασία με το Βερολίνο, τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, με στόχο να αλλάξει ριζικά η φορολόγηση των πολυεθνικών ομίλων υψηλής τεχνολογίας, όπως η Google, η Amazon, η Apple κ.ά. Συγκεκριμένα, προτείνουν να επιβληθεί φόρος επί του κύκλου εργασιών αυτών των πολυεθνικών, ενώ μέχρι σήμερα ο υπολογισμός γινόταν επί των κερδών τους. Τα κέρδη, εν συνεχεία, τα μετέφεραν σε κάποιον φορολογικό παράδεισο εντός Ε.Ε.
Με την προτεινόμενη αλλαγή για φορολογικό συντελεστή από 2% στο 5%, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προσδοκούν να πατάξουν τα κρούσματα φοροαποφυγής που έχουν διαπιστωθεί, με πρωταγωνιστές τους προαναφερθέντες τεχνολογικούς κολοσσούς.
Το θέμα των αλλαγών θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο Ταλίν την Παρασκευή και το Σάββατο. Μέχρι στιγμής είναι τέσσερις οι χώρες που τάσσονται υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Με την ολοκλήρωση της αποχώρησης της Βρετανίας, θα είναι οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πάντως, είναι πολύ πιθανόν να στηρίξουν την πρωτοβουλία και άλλες μικρότερες χώρες, ακόμη και η Ιρλανδία και η Βουλγαρία, οι οποίες προσφέρουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή ως δέλεαρ σε εταιρείες για να προσελκύσουν επενδύσεις και τεχνογνωσία.
Οι προτεινόμενες φορολογικές αλλαγές είχαν καταγραφεί σε επιστολή προς την εσθονική προεδρία της Ε.Ε. και την Κομισιόν, η οποία είναι υπογεγραμμένη από τον Γάλλο υπουργό Μπρινό Λε Μερ, τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Ιταλό υπουργό Οικονομίας Πιερ-Κάρλο Παντοάν και τον Ισπανό υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λουίς ντε Γκίντος. Την επιστολή εντόπισε το πρακτορείο Reuters. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε αυτήν οι υπουργοί, «δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτές οι επιχειρήσεις να έχουν δραστηριότητες στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα αποδίδουν ελάχιστους φόρους στα υπουργεία μας». Στόχος τους για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση είναι να υπολογίζεται ο φόρος όχι επί της κερδοφορίας αλλά επί του τζίρου.
Η Γαλλία έχει εντείνει τις πιέσεις της για φορολογική μεταρρύθμιση, έχοντας να αντιμετωπίσει και εσωτερικά προβλήματα. Τον Ιούλιο, γαλλικό δικαστήριο απεφάνθη ότι η Google δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει αναδρομικούς φόρους 1,1 δισ. ευρώ στο γαλλικό κράτος, επειδή δεν έχει μόνιμη βάση στη χώρα, αλλά το κέντρο διοίκησής της βρίσκεται σε ιρλανδικό έδαφος. Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να χαλιναγωγήσουν τα κρούσματα φοροαποφυγής εκ μέρους των πολυεθνικών υψηλής τεχνολογίας, ενώ η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών διογκώνεται λόγω και των σκληρών προγραμμάτων λιτότητας σε ορισμένες χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο εξαναγκάζονται να καταβάλλουν υψηλούς φόρους οι πολίτες. Από την άλλη, οι πολυεθνικές καταβάλλουν ελάχιστους φόρους ή ακόμα και μηδενικούς, εκμεταλλευόμενες τα διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα των χωρών-μελών της Ε.Ε. Λόγου χάρη, σε γαλλικές εφημερίδες υπήρξε πρόσφατο δημοσίευμα ότι η εταιρεία διασύνδεσης ιδιοκτητών καταλυμάτων και τουριστών Airbnb κατέβαλε στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών το 2016 λιγότερο από 100.000 ευρώ για φόρους.