Διακοπή των εμπορικών σχέσεων με οποιαδήποτε χώρα διατηρεί οικονομικούς δεσμούς με τη Βόρειο Κορέα εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ μετά από την νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας νωρίτερα την Κυριακή.
Όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων επιλογών, να βάλουν τέλος σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες που κάνουν δουλειές με τη Βόρεια Κορέα». Ο Τραμπ δεν κατονόμασε την Κίνα, αλλά η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί προορισμό του 90% των βορειοκορεατικών εξαγωγών.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το εάν θα υπάρξει στρατιωτική δράση κατά της Πιονγιάνγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «θα δούμε».
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα είχε συνάντηση με τους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια.
«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα», ανέφερε σε δήλωση της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς. «Ο πρόεδρος και η ομάδα του για την εθνική ασφάλεια θα έχουν μια συνάντηση για να συζητήσουν περαιτέρω αργότερα σήμερα. Θα ενημερώνουμε όταν απαιτείται», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, μέσω Τwiter ο Ντόναλντ Τραμπ είχε σχολιάσει για τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας:
«Τα λόγια και οι πράξεις (της Βόρειας Κορέας) εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», ανέφερε ο Τραμπ.
«H Νότια Κορέα, όπως τους έχω πει, ανακαλύπτει ότι η πολιτική του κατευνασμού δεν θα δουλέψει με τη Βόρεια Κορεά. Αυτοί καταλαβαίνουν ένα πράγμα», σημείωσε.
Τα tweet του αμερικανού προέδρου:
Νέο ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στιβ Μνούτσιν, από την πλευρά του, δήλωσε πως θα ετοιμάσει ένα πακέτο νέων κυρώσεων ώστε να διακοπούν ενδεχομένως όλες οι εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μνούτσιν είπε πως θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο της διακοπής όλων των εμπορικών σχέσεων με την επιβολή νέων κυρώσεων.
«Αν οι χώρες θέλουν να κάνουν δουλειές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς θα εργάζονται με τους συμμάχους μας και με άλλους για να αποκλείσουμε τη Βόρεια Κορέα οικονομικά», είπε.