Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να χαλαρώσει τη νομοθεσία που αφορά τις διαδηλώσεις, ανησυχώντας για τη σκληρή αντιμετώπιση των τελευταίων από τις ρωσικές αρχές, οι οποίες επιτρέπουν ολοένα και λιγότερο τη διεξαγωγή τους, συλλαμβάνοντας σημαντικό μέρος των πολιτών που συμμετέχουν σε αυτές.
«Η ρωσική νομοθεσία αναφορικά με την ελευθερία του συνέρχεσθαι αυστηροποιήθηκε σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων ετών», κάτι που καθιστά αναγκαία τη «βαθιά αναθεώρηση» της, δήλωσε ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούζνιεκς, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Οι ρωσικές αρχές «έχουν απορρίψει πάρα πολλά αιτήματα για τη διοργάνωση δημόσιων συγκεντρώσεων. Εδώ και ένα χρόνο πολλοί άνθρωποι που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις έχουν συλληφθεί, ακόμη και χωρίς να έχουν παράνομη συμπεριφορά, ενώ μειώνεται η ανεκτικότητα προς “μη εγκεκριμένες” πρωτοβουλίες, στις οποίες συμμετέχουν λίγοι άνθρωποι, δηλαδή ακόμη και διαδηλώσεις ενός μόνο ατόμου», αναφέρει ο Μούζνιεκς.
Βάσει της αυστηροποιημένης νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2014, όσοι συμμετέχουν σε μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών και με πρόστιμο περίπου 15.000 ευρώ, αναφέρει στην έκθεσή του το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Επιπλέον, τοπικές αρχές μπορούν να καθορίζουν τον χώρο διεξαγωγής των διαδηλώσεων, επιλέγοντας συχνά περιοχές «στην περιφέρεια των πόλεων» και συνεπώς μειώνοντας τον αντίκτυπο τους, επισημαίνει ο Μούζνιεκς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανάγκη να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται με τρόπο που θα εμποδίζει το δικαίωμα σε ειρηνικές συγκεντρώσεις». Η υποχρέωση των διοργανωτών να ενημερώνουν εκ των προτέρων για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων έχει επί της αρχής στόχο «να επιτρέψει στις αρχές να διευκολύνουν την άσκηση» αυτού του δικαιώματος. Και όταν δεν ενημερώνονται νωρίτερα για τη διεξαγωγή μιας διαδήλωσης, «αυτό δεν την καθιστά παράνομη και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως αφορμή για τη διάλυσή της», προσθέτει.