Παρέμενε κρυμμένη για 2.000 χρόνια και ήρθε στο φως χάρη σε φωτογραφίες με drone και διαβαθμισμένες εικόνες της CIA
Μια πόλη που παρέμενε χαμένη για περισσότερα από 2.000 χρόνια ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ιράκ, με τη βοήθεια φωτογραφιών που τραβήχτηκαν με drone και αποδιαβαθμισμένων εικόνων της CIA.
Η Qalatga Darband, η οποία πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, ανακαλύφθηκε από μια ομάδα Ιρακινών και Βρετανών αρχαιολόγων, υπό την καθοδήγηση ειδικών του Βρετανικού Μουσείου.
Ο John MacGinnis, επικεφαλής της ομάδας ανασκαφών, δήλωσε στους Times: «Είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά πιστεύουμε ότι επρόκειτο για μια πολυσύχναστη πόλη, σε έναν δρόμο που οδηγούσε από το Ιράκ στο Ιράν. Μπορείς να φανταστείς τους πλανόδιους πωλητές να προμηθεύουν με κρασί τους στρατιώτες που περνούσαν από την πόλη».
Η προσοχή των αρχαιολόγων εστιάστηκε στην περιοχή αρχικά μετά τον αποχαρακτηρισμό και τη δημοσίευση φωτογραφιών τις οποίες είχε τραβήξει η CIA με δορυφόρο τη δεκαετία του 1960, όπου διαφαίνονταν τα «όρια» μιας πόλης.
Ο Δρ. MacGinnis και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν drones για να προσδιορίσουν επακριβώς που βρίσκονταν τα όρια των κτιρίων της χαμένης πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία παρέμειναν θαμμένα κάτω από το έδαφος επί χιλιετίες.
Ελληνικά νομίσματα και αγάλματα ελληνικών θεοτήτων έχουν βρεθεί επίσης στην περιοχή. Προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου εκπαιδεύει εδώ και καιρό Ιρακινούς ειδικούς πολιτισμικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο ενός προγράμματος κρατικής χρηματοδότησης, με στόχο τη διάσωση και προστασία σημαντικών αρχαιοτήτων στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, οι οποίες έχουν πληγεί από τις ένοπλες συγκρούσεις.