«Σε κεντρικό υποκατάστημα συστημικής τράπεζας στην Αθήνα εντοπίστηκαν πάνω από 30.000 ώρες υπερωριών που είχαν γίνει από τους εργαζόμενους μέσα σε ένα εξάμηνο, αλλά δεν είχαν καταβληθεί τα ποσά που τους αναλογούσαν».
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, παραθέτοντας αυτό το στοιχείο, ήθελε να εξηγήσει γιατί αποφασίστηκε να υποχρεωθούν εφεξής οι εργοδότες να αναγγέλλουν τις υπερωρίες των εργαζομένων τους, προκαταβολικά μέσω του συστήματος Εργάνη.
Η συγκεκριμένη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό που από το βράδυ της περασμένης Τρίτης βρίσκεται στη Βουλή, έτυχε κριτικής από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και ειδικά από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ που εκπροσωπεί τους επαγγελματοβιοτέχνες.
Το βασικό πεδίο της κριτικής εστιάστηκε στο ότι θα είναι δύσκολο για τους επιχειρηματίες να ασχολούνται σε καθημερινή βάση με τις υπερωρίες των εργαζομένων τους. Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις τράπεζες. Άρα πρόκειται για εταιρίες οι οποίες διαθέτουν λογιστήριο και σημαντικό αριθμό ειδικευμένων εργαζομένων, έτσι ώστε να μπορούν να τακτοποιούν αυτό το γραφειοκρατικό θέμα. Μάλιστα, για να γίνει ακόμα πιο εύκολη η διαδικασία, εξετάζεται το ενδεχόμενο σύντομα, να μπορεί να γίνει η αναγγελία των υπερωριών, μέσα από ένα απλό… sms.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας δεν αρνείται ότι μπορεί να προκύψουν καικάποια προβλήματα, ειδικά κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας διαδικασίας. Όμως εκτιμήθηκε ότι τα όποια προβλήματα θα διορθωθούν, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν τα έσοδα για τους εργαζόμενους και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το κυριότερο όμως είναι ότι επιδιώκεται να περάσει η αντίληψη προς την πλευρά των εργοδοτών, ότι το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί να βάλει φραγμό στις καταστάσεις απλήρωτης εργασίας, που «θέριεψαν» στα χρόνια της κρίσης…