Και τώρα τρέχουμε! Σε ρυθμίσεις δανείων προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις εισπράξεις από το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο πριν το πουλήσουν στα funds.
Στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διενήργησαν, αθροιστικά, διαγραφές δανείων ύψους περίπου 1,75 δισ. ευρώ. Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο διέγραψαν, λογιστικά, δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 3,1 δισ. ευρώ, όταν σε ολόκληρο το 2016 οι διαγραφές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανήλθαν σε 3,8 δισ. ευρώ.
Είναι γεγονός ότι η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων εκτιμάται ότι θα «αφυπνίσουν» μέρος των δανειοληπτών, ώστε να συνεργαστούν με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των χρεών τους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πρόσφατης επισκόπησης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών (σ.σ. δύο έτη) σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις 12 μήνες. Ενώ, δηλαδή, στο τέλος του 2015 αποτελούσαν το 28,7% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ένα χρόνο μετά (σ.σ. τέλος 2016), το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 52,3%.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για δάνεια τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα στεγαστικά, καθώς το ποσοστό των δανείων που είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών (σ.σ. εξαιρουμένων όσων έχουν καταγγελθεί) αγγίζει το 58%, ενώ στα επιχειρηματικά είναι οριακά μικρότερο του 52% και στα καταναλωτικά κινείται κοντά στο 34%.
Όσον αφορά στα στεγαστικά, οι τράπεζες προτείνουν σήμερα το «σπάσιμο» του δανείου. Πιο αναλυτικά, έχοντας προηγηθεί εκτίμηση της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου, τα τραπεζικά στελέχη προτείνουν στον δανειολήπτη την εξόφληση του αντίστοιχου ποσού, «παγώνοντας» το υπόλοιπο. Έστω, δηλαδή, ότι το δάνειο είναι 250.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου 150.000 ευρώ. Τότε, ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει τις 150.000 ευρώ, θεωρώντας… σβησμένα τα 100.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, στην πράξη αναμένεται να δοκιμαστεί τους προσεχείς μήνες και η λύση της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου. Πρόκειται για μια ρύθμιση που δεν δύναται να εφαρμοστεί μαζικά, μιας και θα προκαλούσε κατάρρευση της ήδη ταλαιπωρημένης κτηματαγοράς.
Επιπρόσθετα, η λειτουργία του θεσμού της εξωδικαστικής διευθέτησης αναμένεται να φέρει στα γκισέ των τραπεζών μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη. Κάποιοι εξ αυτών, που δεν θα πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νόμο, είναι πιθανόν να δεχθούν να συζητήσουν ρύθμιση μερικής άφεσης χρέους.
Τα νέα προγράμματα άφεσης χρέους προσφέρονται, τόσο σε νοικοκυριά με στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση, όσο και μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.