ΚΥΠΡΟΣ : Αναφορά έκανε και σε σημείο στην αγόρευση του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Νίνου Κέκκου στις 13 Ιουνίου ενώπιον του Κακουργιοδικείου
Την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, στις 1100, θα ανακοινώσει την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά με την αίτηση του εκ των κατηγορούμενων στην υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου Θεοφάνη Λώλου για έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari.
Στις 5 Ιουλίου το Ανώτατο είχε αποφασίσει ότι εγείρεται εκ πρώτης όψεως συζητήσιμο ζήτημα κατά πόσο το Κακουργιοδικείο έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει την πράξη της κατηγορίας 88, με την οποία καταλογίζεται στον κατηγορούμενο και σε άλλα πρόσωπα ότι «…σε άγνωστη ημερομηνία, κατά το έτος 2006, στη Δημοκρατία και στην Ελλάδα συνωμότησαν να καταδολιεύσουν το κοινό…», ενώ ως τόπος διάπραξης της πράξης στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης προσδιορίζεται μόνο η Κύπρος.
Κατά τη σημερινή διαδικασία, ο δικηγόρος του κ. Λώλου Κρις Τριανταφυλλίδης εισηγήθηκε στο δικαστήριο πως το γεγονός ότι το κατηγορητήριο τροποποιήθηκε μετά από την απόφαση του Κακουργιοδικείου δεν είναι ουσιαστικό αφού δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπήρξε παρανομία.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε ερώτηση του Δικαστή αν δεν έπρεπε να φαίνεται αυτό το στοιχείο της αλλαγής του κατηγορητηρίου στην αίτησή του, την οποία και έκανε 13 ημέρες αργότερα, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι «υποχρέωσή μου ήταν να αναφέρω ουσιαστικά γεγονότα». Το τί επήλθε, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την απόφαση δεν είναι ουσιαστικό γεγονός. Είναι, πρόσθεσε, άνευ νομικής σημασίας.
Αναφορά έκανε και σε σημείο στην αγόρευση του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Νίνου Κέκκου στις 13 Ιουνίου ενώπιον του Κακουργιοδικείου ότι η συνωμοσία δεν έγινε και στην Ελλάδα. «Μπορεί να βάλει κάποιος μαρτυρία μέσω αγόρευσης;» διερωτήθηκε. Εδώ το δικαστήριο θα κρίνει τη νομιμότητα και αν διαγνώσει παρανομία έχει αυτεπάγγελτη υποχρέωση να επέμβει.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι οι κυπριακές διωκτικές Αρχές είχαν ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης βασισμένο στα γεγονότα στα οποία είχε στηριχθεί η Αστυνομία ότι τα αδικήματα είχαν συμβεί στην Κύπρο. Η συμπερίληψη της Ελλάδας από την αρχή στο κατηγορητήριο ήταν κάτι το οποίο δεν ήταν σε αρμονία με τη μαρτυρία μας, πρόσθεσε.
Ναι, αναγνώρισε ο κ. Κέκκος, υπήρξε παραβίαση της αρχής της ειδικότητας με την περίληψη από πλευράς μας της Ελλάδας ως ο χώρος διάπραξης του αδικήματος. Όταν τέθηκε το θέμα στην αγόρευση μου είπα ότι δεν υπάρχει μαρτυρία ότι το αδίκημα διαπράχθηκε στην Ελλάδα, είπε, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα που έκανα ήταν να τροποποιήσω το κατηγορητήριο.
Ανακοινώνοντας ότι η απόφαση του επιφυλάσσεται για την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, στις 1100, ο Δικαστής Χριστοδούλου ανέφερε ότι «υπάρχει κοινή βάση ότι υπάρχει παραβίαση της αρχής της ειδικότητας, το ερώτημα είναι κατά πόσο τούτο έπαυσε να αποτελεί θέμα».