Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων σε λειτουργία – Πρώτα συμπεράσματα»
Ο Οργανισμός Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (ΟΔΔΕΕ) του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και ο Σύνδεσμος Γερμανόγλωσσων Νομικών Βόρειας Ελλάδας διοργανώσαν στη Θεσσαλονίκη βραδιά συζήτησης για τα πρώτα συμπέρασμα από την εφαρμογή του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για την ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων με το Ν.4469/2017.
Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικούς Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης, τόνισε ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τη ρύθμιση των οφειλών τους είναι μεγάλο.
Συνολικά 870 επιχειρήσεις εκ των οποίων 750 έχουν μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, βρίσκονται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών πριν από την κατάθεση αίτησης, ενώ 120 εταιρείες έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις και οι φάκελοί τους έχουν σταλεί στους πιστωτές τους θα ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους εντός του Οκτωβρίου.
Τόσο ο κ. Κουρμούσης όσο και ο κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, δικηγόρος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής και Γ.Γ. του ΟΠΕΜΕΔ, στη συζήτηση που ακολούθησε, έκαναν ορισμένες πολύ κρίσιμες επισημάνσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η διαδικασία είναι σύνθετη, απαιτεί άριστη προετοιμασία, αλλά και ειλικρίνεια, γιατί σε περίπτωση μη ένταξης ή μη τήρησης των ρυθμίσεων που θα πετύχει ο οφειλέτης, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με την πτώχευση.
Όπως είπε ο κ. Κανελλόπουλος, ο νόμος για τον Εξωδικαστικό ζητάει από την εταιρεία να δει το μέλλον της οργανωμένα, να ελέγξει η ίδια αν είναι βιώσιμη και να αντιμετωπίσει το σύνολο των πιστωτών της, κάτι που απαιτεί καλή προετοιμασία, τη συνεργασία δικηγόρων και φοροτεχνικών και απόλυτη ειλικρίνεια από πλευράς επιχειρηματιών.
Ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στο πολύ κρίσιμο ζήτημα της σύνδεσης του Νόμου με τις πτωχευτικές διαδικασίες (άρθρο 14, παράγραφος 5), λέγοντας ότι , σε περίπτωση μη έγκρισης της αίτησης, η εταιρεία, που έχει θέσει στη διάθεση των πιστωτών της πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή της, βρίσκεται ένα βήμα πλησιέστερα στην πτώχευση.
Το ρίσκο είναι ακόμη μεγαλύτερο, στην περίπτωση που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη συμφωνία που οικειοθελώς έκανε, καθώς τότε αναβιώνουν όλα τα χρέη και οι πιστωτές της μπορούν να τα κάνουν άμεσα απαιτητά.
Στη συζήτηση που έγινε τονίσθηκε η φιλοσοφία του Νόμου που εισάγει την εξωδικαστική διαπραγμάτευση και στα χρέη των επιχειρήσεων απέναντι στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στη βάση μελετών βιωσιμότητας.
Τέλος, ο κ. Κουρμούσης ενημέρωσε ότι όλο το πληροφορικό υλικό μπορεί κανείς να το βρει στην ιστοσελίδα http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link-01_uliko/
Επίσης, για οποιεσδήποτε ερωτήσεις προκύψουν για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο: ocw-info@keyd.gov.gr