Η αναδάσωση ίσως επιδρά στις περικοπές εκπομπών άνθρακα όσο η κατάργηση του πετρελαίου

1106

Μία συντονισμένη προσπάθεια για την αναδάσωση του πλανήτη μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στα επίπεδα ατμοσφαιρικών εκπομπών άνθρακα με την κατάργηση της χρήσης πετρελαίου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα επιστημόνων πίσω από τη μελέτη, οι φυσικές λύσεις για το κλίμα, όπως η προστασία των τυρφώνων και υγροτόπων που αποθηκεύουν άνθρακα και η βελτίωση του τρόπου διαχείρισης του εδάφους και των λιβαδιών, θα μπορούσαν να καλύψουν το 37% της δράσης που απαιτείται μέχρι το 2030, όπως ορίζει η συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Ο βαθμός που τα δάση αντισταθμίζουν τις εκπομπές άνθρακα συχνά υποτιμάται. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα δέντρα απομακρύνουν την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα με το 11% έως 13% των εκπομπών ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, μόνο τα τελευταία 25 χρόνια, έχουμε καταστρέψει το 10% των δασών του πλανήτη. Προφανώς, η συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών θα επηρεάσει αρνητικά την ποσότητα άνθρακα που απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα από τα δέντρα.

Παρά τις θετικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στον τομέα της αναδάσωσης και της προστασίας των δασών από διάφορα κράτη, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ακραία καιρικά φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο μπορούν να έχουν δραματική επίδραση στην ικανότητα του πλανήτη να αντισταθμίζει την αύξηση στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, και η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον αριθμό και την ένταση των φυσικών αυτών γεγονότων. Επιπλέον, η παράνομη υλοτομία στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου αυξάνεται από έτος σε έτος και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα τρέχοντα προγράμματα προστασίας δεν είναι αρκετά για να σώσουν αυτά τα οικοσυστήματα.

ΠΗΓΗnaftemporiki.gr