Κομισιόν: Ενισχύει τον ρόλο της για την αντιμετώπιση αντιεμβολιαστικών κινημάτων

300

Το ρόλο της ως αρωγός προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αντιεμβολιαστικών κινημάτων αλλά και γενικότερα των δράσεων πρόληψης ενισχύει η Κομισιόν, προωθώντας την ανάπτυξη πρωτοβουλίας που θα στοχεύει στην ενίσχυση των εμβολιασμών, αλλά και τις ΜΚΟ που διεκδικούν βραβείο για τη δράση τους στον τομέα. Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Υγεία του Gastein, ανάμεσα στους διεκδικητές βρίσκεται και μια ελληνική ΜΚΟ.

Αναφερόμενος στα δύο πεδία δράσης που έχει επικεντρωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη μικροβιακή αντοχή και τον εμβολιασμό, ο κ. Αντριουκάιτις εστίασε στο θέμα της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης και της καταπολέμησης της διστακτικότητας προς τα εμβόλια.

Σε αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε πρωτοβουλία προώθησης του εμβολιασμού, που πρόκειται να αναλάβει η Κομισιόν από τον επόμενο χρόνο. Στόχος της θα είναι η ενίσχυση των κρατών-μελών στην προσπάθεια αύξησης των εμβολιασμών, η αντιμετώπιση της διστακτικότητας, μέρος της οποίας είναι και το αντιεμβολιαστικό κίνημα και η βελτίωση της παραγωγής και της διάθεσης των εμβολίων.

Ερωτηθείς δε από δημοσιογράφο που συμμετείχε στην ολιγομελή ελληνική αποστολή στο Gastein, για το πως θα διασφαλιστεί η εφαρμογή των προτεραιοτήτων στην Υγεία που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικά σε χώρες με δημοσιονομικούς περιορισμούς, όπως η Ελλάδα, ο κ. Αντριουκάιτις απάντησε πως προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ανθεκτικότητας, της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, ανεξαρτήτως των οικονομικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, βασική αρχή της Κομισιόν είναι να παραμείνει ανεπηρέαστη, από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που εφαρμόζονται σε μακροοικονομικό επίπεδο, η καθολική στήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα, σε μια πρωτοβάθμια αλλά και στη δευτεροβάθμια φροντίδας υγείας, καθώς και στη διασφάλιση της πρόσβασης στην περίθαλψη.

Μια από τις παραμέτρους της συζήτησης μεταξύ της Κομισιόν και των Ελλήνων αξιωματούχων είναι και η παροχή οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων, όπως είναι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και τον εμβολιασμό.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίους Επίτροπος αναγνώρισε και τη σοβαρή πρόκληση που συνιστά για τη χώρα μας  η έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και οι αδυναμίες διασφάλισης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, καθώς και στον εμβολιασμό, σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Εκτίμησε, δε, πως η βοήθεια που προσφέρεται στην Ελλάδα, τόσο από την Κομισιόν όσο και από ευρωπαϊκούς φορείς, είναι ουσιαστική.

Ευρωπαϊκό Βραβείο προώθησης των Εμβολιασμών

Στη συνέντευξη τύπου που έκλεισε το Φόρουμ του Gastein, ο Βιτένις Αντριουκάιτις ανακοίνωσε και τον κατάλογο των 10 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο ΜΚΟ στην Υγεία.

Μεταξύ των ΜΚΟ είναι και το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO).

Το CLEO ιδρύθηκε το 2011 υπό την αιγίδα της Α’ & Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το όραμα του CLEO ήταν η βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα ελληνικά νοσοκομεία με έμφαση στην πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων και στην ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Διεύρυνε, ωστόσο, τη δράση του και σε άλλους τομείς έρευνας και προαγωγής της υγείας, όπως:

  • στην επιτήρηση και πρόληψη των πιο συχνών νοσοκομειακών λοιμώξεων
  • στην επιτήρηση και βελτίωση της συμμόρφωσης με επιλεγμένες πρακτικές πρόληψης
  • και στην επιτήρηση της χρήσης των αντιβιοτικών.
ΠΗΓΗnaftemporiki.gr