Πιο κοντά στην αποφυλάκιση η Ελένη Σιδερένου

334

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποφυλάκισή της βρίσκεται η Ελένη Σιδερένου, η οποία εκτίει τη μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ σε γυναίκα για εμπορία ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, η Ελένη Σιδερένου, όπως και ο σύζυγός της Λούκας Σιδερένος, καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, το 2009, στο πλαίσιο υπόθεσης που αφορούσε εισαγωγή και εμπορία περίπου 190 κιλών κάνναβης και 12 κιλών κοκαΐνης. Μετά την παραδοχή της στην κατηγορία της προμήθειας κάνναβης, της επιβλήθηκε, τον Ιούνιο του 2009, ποινή φυλάκισης 15 χρόνων. Σημειώνεται ότι από το 2016 στη φυλακή βρίσκεται και ο γιος της, εκτίοντας ποινή φυλάκισης έξι χρόνων, επίσης για εμπόριο ναρκωτικών.

Μια πενταετία μετά την επιβολή της ποινής, τον Ιανουάριο του 2014, η καταδικασθείσα ευεργετήθηκε με αναστολή της ποινής της κατά ένα χρόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα δε με την έκθεση της Διεύθυνσης των Φυλακών, με βάση την επιβληθείσα σε αυτήν ποινή, θα απολυθεί στις 21.5.2024.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς των Φυλακών, υπήρχε πιθανότητα αποφυλάκισης τον Απρίλιο του 2018 εφόσον επιδείξει καλή διαγωγή και εργατικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης, τον Ιούλιο του 2015, η Ελένη Σιδερένου τιμωρήθηκε από τη Διεύθυνση των Φυλακών με απώλεια χάριτος 20 ημερών, αφού βρέθηκε θετική σε χρήση έκσταση.

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η θέση της ενώπιον του Συμβουλίου, ότι «θα μπορούσε να σκοτώσει το πρόσωπο που θα προμήθευε ναρκωτικά στα εγγόνια της». Το συμβούλιο αποφυλάκισης επ’ αδεία απέρριψε την αίτηση που υπέβαλε η Ελένη Σιδερένου το 2017 (προηγήθηκαν άλλες τρεις) και το θέμα οδηγήθηκε ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι «το Συμβούλιο δεν εστίασε την προσοχή του, και εν πάση περιπτώσει δεν φαίνεται να αποδόθηκε η ανάλογη βαρύτητα και σημασία, σε συγκεκριμένους παράγοντες. Και έκρινε ότι η άρνηση αποφυλάκισης ήταν αναιτιολόγητη και ως εκ τούτου έκθετη σε ακύρωση. Με αυτά τα δεδομένα το Συμβούλιο καλείται να επανεξετάσει την αίτηση της καταδικασθείσας.
 

 

ΠΗΓΗphilenews.com