Στο εφετείο οι εισφορές υγείας, στο ΣτΕ η μείωση των εισφορών από το 2009 και μετά στον ΟΑΕΕ

202

Εκδόθηκε απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, μετά από προσφυγή του Γιώργου Φλωρά, μέλος του Δ.Σ του ΕΕΑ, για διαγραφή εισφορών υγείας στον ΟΑΕΕ και μείωση των εισφορών.

Στο πρώτο σκέλος των εισφορών υγείας για ασφαλισμένους που δεν παρείχε υπηρεσίες υγείας ο ΟΑΕΕ λόγω οφειλών,η απόφαση ήταν απορριπτική , στο δεύτερο σκέλος ότι ο ΟΑΕΕ έπρεπε να μειώσει τις εισφορές από το 2009 η υπόθεση παραπέμφθηκε στον ΣτΕ.

 

Εκδόθηκε επιτέλους η απόφαση στην προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ που δικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016. Καταρχήν ευχαριστώ δημοσίως τον δικηγόρο μου στην υπόθεση τον Δημήτρη Τεμπέρη για την εξαιρετική υποστήριξη της υπόθεσης. Το δικαστήριο, σε 1ο βαθμό (ακολουθεί η Έφεση), απορρίπτει το αίτημα για αφαίρεση των χρεώσεων της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στέλνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα για μείωση των εισφορών από το 2009 και μετά. Επίσης απορρίπτει το αίτημα να δίνει βεβαιώσεις ο ΟΑΕΕ σε όσους οφείλουν. Η απόφαση είναι μεγάλη σε μέγεθος (32 σελ.) και με ενδιαφέρον περιεχόμενο. Για το 2ο, θέμα που το στέλνει στο ΣτΕ, ήταν εξαρχής εις γνώση μας και με τον δρόμο που ακολουθήσαμε κερδίσαμε σημαντικό χρόνο (ελπίζουμε ότι θα δικαστεί εντός του 2018). Για το 1ο θέμα, των εισφορών περίθαλψης, είμαστε στεναχωρημένοι αλλά όχι απογοητευμένοι (ενόψει της Έφεσης). Τα επιχειρήματα του δικαστηρίου είναι, κυρίως (πέραν νομικών ισχυρισμών που διαφωνούμε), ότι 1) η Πολιτεία παρείχε περίθαλψη στους ανασφάλιστους από το 2014 και μετά (Νόμος Γεωργιάδη) και 2) δόθηκαν πολλές ευκαιρίες ρύθμισης των οφειλών. Ακόμα και αν δεχτούμε το 1ο, ο ν. Γεωργιάδη έγινε το 2014, το αίτημα είναι για διαγραφή οφειλών πριν το 2014. Αρα αν εχει δίκιο το δικαστήριο, για πριν το 2014 οφείλει να κρίνει διαφορετικά. Και προφανώς ο Ν. Γεωργιάδη δεν ήταν καθολική κάλυψη ανασφάλιστων, όπως ισχύει σήμερα, αλλά υπό πολλές και αξεπέραστες προϋποθέσεις. Για τον 2ο ισχυρισμό (ρυθμίσεις) είναι προφανώς απαράδεκτο επιχείρημα του δικαστηρίου καθώς δεν απαντάει στην οικονομική δυνατότητα κάποιου να ενταχθεί στις ρυθμίσεις.
Όπως αναφέρω θα ακολουθήσει Έφεση. Η μάχη διαρκεί ακόμα και ελπίζω σε τελική νίκη. Ειλικρινά όμως ελπίζω στο ενδιάμεσο διάστημα η Κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο και να λύσει το σοβαρό ζήτημα των οφειλών, με αφαίρεση της παράνομης χρέωσης για περίθαλψη και αναδρομική μείωση των εισφορών από το 2009 και μετά σε όσους οφείλουν (που σε κάθε περίπτωση είναι στο σύνολό τους Λογιστικές οφειλές που ενδεχομένως δεν θα εισπραχθούν ποτέ). Η συσσώρευση των προβλημάτων με τρόπο απαράδεκτο ανήκει κυρίως στις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Η αδράνεια να λυθεί το πρόβλημα όμως ανήκει στην παρούσα Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και να γλυκοκοιτάζει μόνιμα τους ασφαλισμένους στα πρώην «Ευγενή» Ταμεία και τους δημοσιογράφους.