Παρουσιάστηκε σήμερα (04/10/2017) στην Επιτροπή της αλβανικής βουλής για τους Νόμους το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Η συνεδρίαση έγινε παρουσία του Υπ. Εξωτερικών της Αλβανίας και με τη συμμετοχή βουλευτών απ’ όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες καθώς και εκπρόσωπους των Μειονοτήτων.
Την Εθνική Ελληνική Μειονότητα εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παππάς ο οποίος στην τοποθέτηση του τόνισε πως το νομοσχέδιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων που προτάθηκε από το Υπουργείου Εξωτερικών αντί να προσαρμόσει στα δεδομένα της χώρας την Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία επικυρώθηκε στο αλβανικό κοινοβούλιο το 1999, προσπαθεί να την «κουτσουρέψει» μεταφέροντας στην ουσία τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Σύμβαση στη κρίση του εκάστοτε Υπουργικού Συμβουλίου και των κατά τόπου Δημοτικών Συμβουλίων.
Η Ομόνοια, τον Δεκέμβριο του 2016, κατέθεσε τις δικές της προτάσεις, στο αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας που ανέλαβε την κατάρτιση του Νόμου για την Προστασία των Μειονοτήτων. Την πρόταση αυτή συνυπέγραψαν, το σύνολο των πολιτικών εκπροσώπων της Ε.Ε.Μ. στην Αλβανία, οι πρόεδροι των δύο μειονοτικών κομμάτων ΚΕΑΔ και ΕΕΜΜ-MEGA, τρεις εν ενεργεία βουλευτές όπως και οι δύο μειονοτικοί εκλεγμένοι δήμαρχοι.
Η πρόταση αυτή έγινε με αναφορά το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει το ΥΠΕΞ ένα μήνα νωρίτερα, άρθρο προς άρθρο ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα τρία κορυφαία ζητήματα αυτού του νόμου όπου είναι: α) η ταυτοποίηση β) η εκπαίδευση και γ) η χρήση της γλώσσας
Στις 12 Απριλίου του 2017, το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε το προσχέδιο νόμου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, για να το στείλει προς ψήφιση στη βουλή. Σε αυτό το κείμενο υπάρχουν αρκετές αλλαγές από το αρχικό draft του ΥΠΕΞ αλλά προς την αρνητική κατεύθυνση και χωρίς να ληφθεί υπόψη καμία από τις προτάσεις της Ομόνοιας.
- Δικαιούστε αλλά Τα άρθρα δεν ορίζουν με σαφήνεια τα δικαιώματα αλλά περιγράφουν ένα γενικόλογο πλαίσιο δικαιωμάτων για τα οποία κάθε φορά θα πρέπει να αποφανθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για το αν είναι εφικτό και αν είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί.
- Δικαιώματα χρήσης μητρικής γλώσσας. Για την δημόσια χρήση της μητρικής γλώσσας στο προσχέδιο του Νοεμβρίου προβλεπόταν η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου εφόσον ο μειονοτικός πληθυσμός μιας διοικητικής μονάδας υπερβαίνει το 20%, Στην τροποποίηση του Απριλίου αντί για «κάθε διοικητική μονάδα» (χωριό, δήμος, περιφέρεια) θα εξετάζονται μόνο τα «ποσοστά του δήμου» και μάλιστα για αυτό το δικαίωμα θα απαιτείται και η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι εκπρόσωποι της ΕΕΜ θεωρούμε δίκαια και ιδανική την πρόταση μας στην οποία προβλέπεται:
- Εάν ο μειονοτικός πληθυσμός υπερβαίνει το 1/3 να υπάρχει ισοτιμία της μειονοτικής και κρατικής γλώσσας.
- Εάν ο μειονοτικός πληθυσμός υπερβαίνει το 15% να υπάρχει παράλληλη χρήση της μειονοτικής γλώσσας.
Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», καταγγέλλει την προκλητική στάση στη σημερινή συνεδρίαση του Υπ. Εξωτερικών κ. Ditmir Bushati ο οποίος «απαντώντας» στις παρατηρήσεις και προτάσεις του Γ. Προέδρου της Ομόνοιας, συνέστησε στους εκπροσώπους των μειονοτήτων να μεταφέρουν στα μητρικά τους έθνη την παραδειγματική στάση της Αλβανίας έναντι των μειονοτήτων!!!