Όταν η Hellenic Bank Pcl προσπάθησε να βγάλει σε πλειστηριασμό ένα κατασχεμένο πολυτελές σπίτι το Σεπτέμβριο στην πολυτελή συνοικία Έγκωμη της Λευκωσίας, Κύπριοι πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα, είχαν στρέψει τα μάτια τους στην εξέλιξη αυτή και δεν δίστασαν να διαμαρτυρηθούν για τη δράση της τράπεζας.
Ο πλειστηριασμός δεν τελεσφόρησε, γιατί δεν υπήρξε ούτε ένας αγοραστής.
Ενθουσιασμένοι από την υποστήριξη πολιτικών, που έχουν το βλέμμα στις εκλογές του προσεχούς έτους, οι Κύπριοι δανειολήπτες αντιστέκονται σε κατασχέσεις ή επιλέγουν να μην αποπληρώσουν δάνεια. Αυτό μετατρέπεται σε έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τους δανειστές που αγωνίζονται να συρρικνώσουν τα επισφαλή δάνεια, καθώς διαβρώνει τα κέρδη τους, ενώ μειώνει τις προοπτικές για την ανάπτυξη της χώρας και τη δυνατότητά της να προσελκύσει και πάλι επενδύσεις ποιότητας. Η Κύπρος διεξάγει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Ιανουαρίου 2018.
“Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να πιέσουμε τις τράπεζες, ειδικά τώρα που εισερχόμαστε στην προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές, ενώ η νομοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν έχει δοκιμαστεί σοβαρά και αυτό από μόνο του είναι προβληματικό”, δήλωσε ο Σοφρώνης Κληρίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί Κύπριοι κατηγορούν τις τράπεζες ότι ενθάρρυναν τους ανθρώπους να δανειστούν πέρα από τις δυνατότητές τους και τώρα αισθάνονται ότι είναι νόμιμο να μην επιστρέψουν.
Η οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο, ένα κράτος που αναγκάστηκε να επιδιώξει τη διάσωση και να επιβάλει εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις το 2013, ξεπερνά τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, οι δανειστές της χώρας πρέπει να επιταχύνουν σημαντικά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κύπρου να διατηρήσει την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
“Το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να αποτελεί βασική ευπάθεια της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και επηρεάζει την ικανότητα των τραπεζών να διεκπεραιώνουν τη λειτουργία της διαμεσολάβησης που απορρέει από την ιδιότητά τους ως πιστωτικά ιδρύματα”, δήλωσε η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Daniele Nouy. Το υψηλό αυτό επίπεδο επιβαρύνει την κερδοφορία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες απαιτήσεις προβλέψεων ή μειώσεις και καθιστά τις τράπεζες λιγότερο πιθανό να παράσχουν νέα χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία, ανέφερε.