“Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπέστησαν ζημία από την αγορά του δομημένου ομολόγου, ούτε καν απειλήθηκε ζημία από αυτή την πράξη”. Αυτό είναι το δια ταύτα της δικαστικής απόφασης για μια υπόθεση που κάποτε- την περίοδο 2007-09- αποτέλεσε σημαία “σκανδάλου”. Η δικαστική αποτίμηση οδήγησε στην απαλλαγή των κατηγορουμένων που είχαν προσαχθεί σε δίκη για απάτη και απιστία για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων του Ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ, νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, έκαστο.
Συγκεκριμένα αθωώθηκαν ο πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρης Καπράνος (για τα συγκεκριμένα αδικήματα) ο Παναγιώτη Δεμέστιχας, πρόεδρος του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), ο Γιώργος Παπαμαρκάκης, ιδιοκτήτης της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), καθώς και οι Δ. Παστελάκος, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλος, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρης.
Η πραγματωσύνη
Το ερώτημα είναι γιατί μετά από τόσα χρόνια, δεν είχε πραγματοποιηθεί τεχνική πραγματογνωμοσύνη, η οποία θα αποτύπωνε αν τελικά τα ασφαλιστικά ταμεία υπέστησαν ζημιά από την αγορά των ομολόγων. Η υπόθεση έφτασε στη δίκη μετά από τόσα χρόνια αφού προηγουμένως το δικαστήριο αναγκάστηκε να αναβάλλει τη διαδικασία και να διατάξει πραγματογνωμοσύνη. Αυτή έγινε και στη δίκη που ξεκίνησε τον Οκτώβρη ο πραγματογνώμονας είπε πως τα δύο ομόλογα ήταν απολύτως “καθαρά”. Σύμφωνα με την αυτόν η πώληση των ομολόγων απο τα ταμεία έγινε περιπου στο 105% της αξίας τους συνεπώς δεν υπάρχει καμμία ζημία για τα δυο ταμεία. Την ιδια άποψη ζητώντας την απαλλαγή τους διατύπωσε και η εισαγγελέας της εδρας .
Δύο καταδίκες με αναστολή
Το δικαστήριο καταδίκασε πάντως σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών , με αναστολή, τόσο τον Δημ. Καπράνο, πρώην πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ όσο και τον πρώην πρόεδρο του νοσοκομείου “Μεταξά”, Νίκο Δεσποτόπουλο. Ο μεν Δημ.Καπράνος καταδικάστηκε για νομιμοποίηση εσόδων από … παραγεγραμμένη πλέον δωροληψία και ο Ν.Δεσποτόπουλος ως άμεσος συνεργός στο αδίκημα. Σύμφωνα με την άποψη της εθισαγγελέα που έγινε δεκτή, η δωροληψία τελέστηκε άπαξ το 2006 και δεδομένου ότι τότε τιμωρείτο σε βαθμό πλημμελήματος, θα έπρεπε -οι δύο κατηγορούμενοι να κριθούν μεν ένοχοι για το αδίκημα αλλά όχι σε βαθμό κακουργήματος όπως είχε εισαχθεί η κατηγορία. Το Δικαστήριο όμως απάλειψε την κατηγορία της δωροληψίας ως παραγεγραμμένη. Ως προς το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, η εισαγγελική λειτουργός είχε εισηγηθεί να κριθούν ένοχοι μόνο για το σκέλος του χρηματικού ποσού που άπτεται της δωροδοκίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Καπράνος που είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Απρίλιο, στην εκπνοή του 18μήνου. Καθοριστικό ρόλο για την προφυλάκιση του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ, η οποία τελικά αντικαταστάθηκε από περιοριστικούς όρους, είχε παίξει η κίνηση εμβασμάτων ύψους 1.887.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, των οποίων εμφανίζεται ως αποδέκτης, λίγες μόλις ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το Ταμείο. Από την πλευρά του, ο Δ. Καπράνος έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα που κινήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό προήλθαν από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών.
Δεύτερη υπόθεση
Σε εκκρεμότητα βριεκσται πάντως και δευτερη υπόθεση η οποία αφορά το ομόλογο που εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2007 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ήταν 12ετούς διάρκειας, αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ, με ανάδοχο την αμερικανική JP Morgan. Από αυτή πέρασε στο αμοιβαίο κεφάλαιο NPI, στη γερμανική Hypovereinsbank, η οποία το μεταπούλησε στη χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, από την οποία τελικά πωλήθηκε στα εξής τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία:
1. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ)
2. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ)
3. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ)
4. Ταμείο Συντάξεων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων (ΤΣΕΥΠ).
Πρωτόδικα επιβλήθηκαν στους εμπλεκόμενους βαριές ποινές που έφτασαν μέχρι και τα 25 έτη. Δικαστικά έχει κλείσει μόνο η δικογραφία που αφορούσε τη νομιμότητα των αγοραπωλησιών ομολόγων ελληνικού δημοσίου σταθερού επιτοκίου στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, με την ομόφωνη αθώωση όλων των κατηγορουμένων από το δικαστήριο του πρώτου κιόλας βαθμού.
Για αυτή την υπόθεση, η οποία ήδη δικάζεται σε δεύτερο βαθμό μόλις προσφατα αναγκάστηκε το δικαστήριο να διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να διαπιστωθεί αν τελικά υπήρξε ζημία για τα ασφαλιστικα ταμεία, αν το προηγούμενο συμπέρασμα στη δίκη ΤΣΠΕΑΘ – ΤΕΑΦΥΕ, προφανως και δείχνει το δρόμο.
Δήλωση Καπράνου
Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ο Δημήτρης Καπράνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Με την σημερινή απόφαση που δέχεται ότι δεν υπάρχει ζημία στο Ταμείο, πέφτει ένας ακόμα μύθος των σκανδάλων που οδήγησαν στην ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή”.
Επίσης, οι δικηγόροι του κ. Καπράνου Αλέξης Στεφανάκης και Χρόνης Περιβολάρης, δήλωσαν ότι “η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη του πελάτη μας ο οποίος αντιμετώπιζε τέσσερα κακουργήματα με την απειλή ισόβιας κάθειρξης και απέδειξε ότι “όλα ήταν ένα ψέμα”. Μετά τους τόνους μελάνης και δημοσιευμάτων που έχουν χυθεί για το συγκεκριμένο ομόλογο του Ταμείου των Δημοσιογράφων, σήμερα 11 χρόνια μετά την αγορά του, το δήθεν σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων κατέληξε στην επιβολή πλημμεληματικής ποινής, φυλακίσεως 4 ετών. Ευελπιστούμε ότι και αυτή η ποινή θα καταπέσει στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Η συνέχεια στο Πενταμελές Εφετείο.”