Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν 192 επιπλέον μέτοχοι του ΟΑΣΘ καταθέτοντας την τέταρτη αίτηση ακύρωσης του ν. 4482/2017, για την κρατικοποίηση του Οργανισμού.
Με την νέα αίτηση αυτή, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι «είναι αντισυνταγματική η αναγκαστική εξαγορά των μετοχών τους από το Δημόσιο, χωρίς προηγουμένως να τους έχει καταβληθεί αποζημίωση».
Παράλληλα, καταγγέλουν τη νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ, υπό την προεδρία του Στέλιου Παππά, διότι, όπως αναφέρουν, »παραιτήθηκε – ως μη όφειλε – από απαιτήσεις ύψους 47,5 εκατομμυρίων του ΟΑΣΘ κατά του ελληνικού Δημοσίου που αφορούσαν το έτος 2015, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην μπορούν να αποζημιωθούν πλήρως για την απώλεια της περιούσιας τους».
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μετόχων ΟΑΣΘ / Σ.Ε.Μ. ΟΑΣΘ:
«Τέταρτη Αίτηση Ακύρωσης κατά του ν. 4482/2017 που προέβη στην κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ κατέθεσαν στο ΣτΕ 192 επιπλέον μέτοχοι του ΟΑΣΘ, με την οποία αντιδρούν στην εξαγορά της εταιρίας από το Δημόσιο, μέσω της οποίας δημεύεται η περιουσία τους.
Μετά την άσκηση τριών Αιτήσεων Ακυρώσεως, αρχικά από τρία μέλη της πρώην Διοίκησης του Οργανισμού και τρεις μετόχους, στη συνέχεια από 201 μετόχους και τώρα από 192 επιπλέον, ο αριθμός των μετόχων του ΟΑΣΘ που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου Σπίρτζη ανέρχεται στους 399!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣτΕ έχει εκδώσει ήδη από τον Αύγουστο του 2017 Προσωρινή Διαταγή με την οποία έχει αναστείλει την έναρξη της διαδικασίας «εκκαθάρισης εν λειτουργία» του ΟΑΣΘ, μέχρι να αποφανθεί το Δικαστήριο επί της Αίτησης Αναστολής που έχουν καταθέσει οι αρχικώς προσφεύγοντες. Μέχρι τότε η εκκαθάριση και του ΟΑΣΘ δεν μπορεί να προχωρήσει, δεδομένου ότι η Προσωρινή Διαταγή απαγορεύει ακόμα και την πρώτη ενέργεια της Εκκαθάρισης, που είναι η επιλογή της ελεγκτικής εταιρίας που θα προβεί σε καταγραφή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του ΟΑΣΘ.
Εξάλλου, αναμένεται ο ορισμός δικάσιμου για την εκδίκαση της Αίτησης Αναστολής, βασικό αίτημα της οποίας είναι ο διορισμός εκπροσώπου των παλαιών μετόχων στην διαδικασία της Εκκαθάρισης του Οργανισμού.
Με τη νέα Αίτηση Ακυρώσεως οι 192 προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η αναγκαστική εξαγορά των μετοχών τους από το Δημόσιο, χωρίς προηγουμένως να τους έχει καταβληθεί αποζημίωση. Σε κάθε περίπτωση οι αιτούντες υποστηρίζουν ότι το να μην προβλέπει ο Νόμος – κατά τη διαδικασία αποτίμησης της περιουσίας του ΟΑΣΘ – το συνυπολογισμό των οφειλών που έχει το Ελληνικό Δημόσιο προς τον ΟΑΣΘ είναι επίσης αντισυνταγματικό, αφού οδηγεί σε δραστική απομείωση της αποζημιώσεως που θα λάβουν.
Προβάλλουν, περαιτέρω, ότι είναι αντισυνταγματική η ανάθεση Εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ σε Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα ορίσει, όχι η Γενική Συνέλευση των μετόχων του, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο, που κατέστη μέτοχος του ΟΑΣΘ με το ν. 4482/2017.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι αιτούντες καταγγέλλουν τη νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ, υπό την Προεδρία του Στέλιου Παππά, διότι παραιτήθηκε – ως μη όφειλε – από απαιτήσεις ύψους 47,5 εκατομμυρίων του ΟΑΣΘ κατά του ελληνικού Δημοσίου που αφορούσαν το έτος 2015, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην μπορούν να αποζημιωθούν πλήρως για την απώλεια της περιούσιας τους.
Δικαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι, λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης και των θεμάτων αντισυνταγματικότητας που ανακύπτουν, είναι σφόδρα πιθανόν αυτή να απασχολήσει την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συντονιστική Επιτροπή Μετόχων ΟΑΣΘ / Σ.Ε.Μ. ΟΑΣΘ (ασκησάντων Αίτηση Ακύρωσης Ν. 4482/17 στο ΣτΕ)».