Ανέτοιμο εμφανίζεται το ΝΑΤΟ απέναντι σε μια ενδεχόμενη ρωσική επίθεση στοπανατολικό τμήμα της Ευρώπης, όπως αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το περιοδικό Spiegel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον διοικητικό συντονισμό και στη μεταφορά στρατευμάτων.
Ούτε καν η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, που συγκροτήθηκε ακριβώς ώστε να δώσει στο NATO παρουσία επί του πεδίου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεν εξαιρείται από το πρόβλημα.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα προβλήματα αντανακλούν τη στελεχιακή αποδυνάμωση της Συμμαχίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν τα κράτη της Ευρώπης άρχισαν να απολαμβάνουν το αποκαλούμενο “μέρισμα της ειρήνης” και ανακατεύθυναν πόρους που προορίζονταν για αμυντικές δαπάνες σε άλλες προτεραιότητες.
Η εποχή αυτή εν πολλοίς έληξε μετά την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, το 2014, και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Αν και η έκθεση δεν φαίνεται να το αναφέρει ανοιχτά, τα προβλήματα καταδεικνύουν και τις προκλήσεις που προκάλεσε η διεύρυνση προς ανατολάς τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου το NATO αριθμούσε 16 μέλη, όμως από το 1999 έχουν ενταχθεί ακόμα 13, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν τμήμα του πάλαι ποτέ Ανατολικού Μπλοκ στην ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με το “Der Spiegel”, η Συμμαχία έχει αρχίσει να δρομολογεί κάποιες λύσεις, όπως τη δημιουργία μίας νέας διοίκησης στην κεντρική Ευρώπη που θα είναι αρμόδια για την επιμελητεία, τον συντονισμό και εν τέλει την ευκινησία των NATOϊκών δυνάμεων. Η Πολωνία επιδιώκει να φιλοξενήσει τη νέα διοίκηση, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να προτιμούν την Γερμανία.