Τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν υποπέσει σε λάθη και παραλείψεις παρέχει η φορολογική διοίκηση.
Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των τροποποιητικών και συμπληρωματικών δηλώσεων θα ανοίξει τις επόμενες μέρες και θα είναι διαθέσιμη στους φορολογούμενους μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο www.aade.gr.
Οσοι επιθυμούν να διορθώσουν τα λάθη τους ή να προσθέσουν στοιχεία θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις που προαναφέρθηκαν και αμέσως μετά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που προκύψει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ οι φορολογούμενοι θα κληθούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.
Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι:
• Ημιτελή κτίσματα. Προβλέπεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, τότε το πιθανότερο είναι να μην έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου στη δήλωση Ε9. Εφόσον διορθωθεί θα μειωθεί και ο ΕΝΦΙΑ
• Αγροτεμάχιο με κτίσμα. Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Εάν λοιπόν υφίσταται κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης και έχει δηλωθεί ως κατοικία θα πρέπει να γίνει διόρθωση και να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ.
• Εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.