Απλοποίηση των διαδικασιών για τις δημόσιες συμβάσεις υπόσχεται το υπουργείο Οικονομίας, μέσω των αλλαγών που προωθούνται στο νομοσχέδιο με τίτλο “Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και άλλες Διατάξεις” που αναμένεται να ψηφισθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Μεταξύ των αλλαγών, είναι η απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης, η κατάργηση δικαιολογητικών για τους διαγωνισμούς έως 2.500 ευρώ, η μείωση των σταδίων στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς και η κατάργηση της διπλής υποχρέωσης προσκόμισης δικαιολογητικών υπογραφής σύμβασης.
Όπως είπε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Αντώνης Παπαδεράκης, οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων εντάσσονται στην προσπάθεια για αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου 4412/2016 και όχι για να παραχωρηθούν εξαιρέσεις τις οποίες ζήτησαν ορισμένοι φορείς. “Αντιστεκόμαστε σθεναρά σε αιτήματα που ξεφεύγουν από το πνεύμα του νόμου”, ανέφερε. Επίσης, όπως είπ, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία τίθενται συγκεκριμένοι όροι για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών για τα δημόσια έργα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μετά την ένταξη και των δημοσίων έργων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκήρυξης και διεξαγωγής των διαγωνισμών, έχουν ολοκληρωθεί 16 δημοπρασίες, στις οποίες υπεβλήθησαν 310 προσφορές ενώ είναι σε εξέλιξη 74 διαδικασίες αξίας 113 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν εγγραφεί 1.269 φορείς του δημοσίου και 1.219 εταιρείες.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές για το υπαίθριο εμπόριο, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε πως στόχος είναι η εξυγίανση του κλάδου για τον οποίο υπάρχουν πολύ λίγα επίσημα στοιχεία. Πρόβλημα το οποίο εκτιμάται ότι θα λυθεί με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα είναι έτοιμη σε πέντε περίπου μήνες από σήμερα.
Ποια όμως είναι η κατάσταση σήμερα; Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2014) από την ΑΑΔΕ, που παρουσίασε ο κ. Παπαδεράκης, στη συγκεκριμένη αγορά δραστηριοποιούνται 14.000 παραγωγοί και 10.500 επαγγελματίες. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι 10.500 επαγγελματίες δήλωσαν το 2014 τζίρο μόλις 240 εκατ. ευρώ (σ.σ. με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ο τζίρος των λαϊκών αγορών κυμαίνεται μεταξύ 6-9 δισ. ευρώ), οι 7.000 εξ αυτών ζημιές συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιποι 4.500 κέρδη 8,5 εκατ. ευρώ.
Στόχος του νομοσχέδιο είναι να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για την απονομή των αδειών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα απασχόλησης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, ενώ καταργείται το κληρονομικό δικαίωμα των αδειών που θα χορηγηθούν με το νέο σύστημα. Σημειώνεται πως οι άδειες θα προκηρύσσονται από τις Περιφέρειες με βασικό γνώμονα να υπάρχουν κενές θέσεις στις αγορές ώστε το επάγγελμα να είναι βιώσιμο. Σε ό,τι αφορά την Επιμελητηριακή νομοθεσία, οι επερχόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν με το νέο πλαίσιο.