Τέσσερις στις δέκα αιτήσεις που υποβάλλονται στα Ειρηνοδικεία για ένταξη στο νόμο Κατσέλη απορρίπτονται και καταλήγουν υπέρ των τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφουν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των τραπεζών (Ιούνιος 2017), προς όφελος των τραπεζών έχει καταλήξει το 42% των αιτήσεων που έχουν εκδικαστεί. Για τα δάνεια με εξασφαλίσεις το απορριπτικό ποσοστό ανέρχεται σε 41%. Εξ αυτών, το 40% αφορούσε στεγαστικά δάνεια και το 38% καταναλωτικά δάνεια. Για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις το ποσοστό απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων για ένταξη στο νόμο Κατσέλη ανέρχεται σε 44%.
Στις περιπτώσεις που το δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση για ένταξη στο νόμο Κατσέλη, ο αιτών δανειολήπτης ευθύνεται στο ακέραιο για την αποπληρωμή της οφειλής του στην τράπεζα. Ενδιαφέρον είναι το ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που οι αιτήσεις γίνονται αποδεκτές, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για σεισάχθεια.
Στις περιπτώσεις αυτές, ο οφειλέτης καλείται να αποπληρώσει το δάνειο βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του και συνήθως παρατηρείται ότι οι δικαστικές αποφάσεις καταλήγουν σε τρεις τρόπους διευθέτησης:
– Αποπληρωμή σε μηνιαίες δόσεις για πάνω από 4 χρόνια,
– Αποπληρωμή σε μηνιαίες δόσεις για πάνω από 20 χρόνια στην περίπτωση που υπάρχει πρώτη κατοικία και προστατεύεται. Στην περίπτωση αυτή το ποσό που καθορίζει τις δόσεις αποπληρωμής κινείται στο 85% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας,
– Πώληση ή εκμετάλλευση άλλης ιδιοκτησίας σε ακίνητο.
Οι τράπεζες πρόκειται να καταθέσουν αναλυτικά τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη στα τέλη του μήνα. Το κύριο ενδιαφέρον τους εντοπίζεται στο πώς ο νόμος θα πάψει να είναι καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών. Προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμούν ότι θα βοηθήσει και η επίσπευση της εκδίκασης των αιτήσεων. Στόχος των τραπεζών είναι να περιορίσουν τη λίστα των προς εκδίκαση υποθέσεων υπαγωγής στο νόμο ώστε μέχρι το τέλος του 2019 ο αριθμός των αιτήσεων να έχει μειωθεί από 150.000 σήμερα, σε λιγότερες από 30.000.
Υπό την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη βρίσκονται δάνεια 20 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 1/5 του συνόλου των “κόκκινων” δανείων. Αυτά είναι σε αναλογία 95% καταναλωτικά και στεγαστικά και το υπόλοιπο 5% μικρά επαγγελματικά. Μέσα σε αυτά τα 20 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ αφορούν δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και δεν το πράττουν εκμεταλλευόμενοι το πλαίσιο προστασίας που παρέχει ο νόμος.
Όπως έγραψε το Capital.gr, προς αυτή την κατεύθυνση, οι τράπεζες ζήτησαν αυτή την εβδομάδα από τον Υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, ο νόμος να τροποποιηθεί ώστε να μην αναστέλλονται αυτοδικαίως και αυτομάτως οι καταβολές δόσεων με την υποβολή αίτησης ένταξης, στην περίπτωση που διαπιστωμένα ο οφειλέτης έχει την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετεί το δάνειό του.