Καμία τράπεζα δεν απεργάζεται αλλότρια σχέδια και όλες οι διοικήσεις έχουν κοινό στόχο συστημική ευστάθεια και ισχυροποίηση των ισολογισμών και υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους.
Στην ανάλυση επικεντρωνόμαστε μόνο στους CEO ως βασικά εκτελεστικά στελέχη.
Φραγκιαδάκης: Προσέγγισε το άριστα αλλά κάτι στο παρελθόν τα στελέχη κάτι οι θυγατρικές χαμηλώνουν οριακά τον πήχη
Ο Φραγκιαδάκης ο CEO της Εθνικής είναι από τα πλέον αγαπημένα παιδιά του SSM του βασικού επόπτη των ελληνικών τραπεζών.
Έγινε αγαπημένο στέλεχος κυρίως γιατί επιχείρησε εμπροσθοβαρώς να υλοποιήσει το πλάνο αναδιάρθρωσης και capital plans.
Επιχείρησε να μην αποπληρώσει τα Cocos 2 δισεκ. και να μην πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική αλλά στο τέλος…αποδέχθηκε τα σχέδια της ΕΚΤ και του SSM.
Πούλησε γρήγορα την Finansbank, με σοβαρή ζημία αλλά έφυγε πάνω από τον ισολογισμό ένα τεράστιο βάρος.
Μαζί όμως χάθηκε και η βασική πηγή ωραιοποίησης της κερδοφορίας της Εθνικής σε ενοποιημένη βάση.
Λέμε ωραιοποίησης κυρίως γιατί ποτέ δεν διένειμε μέρισμα η Finansbank στην μητρική Εθνική τράπεζα.
Τώρα η Finansbank είναι παρελθόν.
Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι η στο 9μηνο του 2017 η Finansbank πέτυχε κέρδη με όρους ευρώ 278 εκατ ευρώ.
Επίσης ένα από τα πιο σημαντικά αδύναμα στοιχεία του ισολογισμού της Finansbank επί εποχής Εθνικής ήταν οι χαμηλές καταθέσεις.
Σε διάστημα 1 έτους η Finansbank σημείωσε αύξηση 27% στα 14,6 δισεκ. ευρώ και το ενεργητικό λόγω της παρουσίας της Εθνικής τράπεζας του Qatar …στα 27 δισεκ. ευρώ.
H Finansbank με όρους ευρώ έχει θέμα….το 2015…1 ευρώ αντιστοιχούσε σε 3 λίρες Τουρκίας και Οκτώβριο 2017…1 ευρώ αντιστοιχεί σε 4,45 λίρες Τουρκίας.
Προφανώς ο συναλλαγματικός κίνδυνος θα ήταν τεράστιος για την Εθνική τράπεζα εάν σήμερα κατείχε την Finansbank.
Η διοίκηση Φραγκιαδάκη θα μπορούσε να ηγείται ως η κορυφαία εάν δεν είχαν υπάρξει…οι γκρίνιες στα διευθυντικά στελέχη – που ωστόσο μειώνονται αισθητά σε σχέση με το παρελθόν – και εάν δεν είχαν ανακύψει ορισμένα ζητήματα με την Εθνική Ασφαλιστική και την θυγατρική στην Ρουμανία.
Η Εθνική έχει μεγαλύτερο μέτοχο το ΤΧΣ με περίπου 40% ωστόσο διαθέτει τον καλύτερο δείκτη ρευστότητας μεταξύ όλων των τραπεζών.
Η Εθνική ξεχώρισε γιατί δια της συρρίκνωσης της ισχυροποιήθηκε, ωστόσο, χωρίς την Finansbank είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό εάν μπορεί να επιτυγχάνει….σταθερά κέρδη.
Η έκδοση του πρώτου καλυμμένου ομολόγου 750 εκατ ήταν μια σημειολογική κίνηση αν και το καλυμμένο ομόλογο δεν είναι senior bond ή tier 2….δεν θα ενταχθεί σε LME….εάν κάτι δεν πάει καλά.
Μαντζούνης: Παρ΄ ότι στοχοποιημένος – κακώς- από την δικαιοσύνη έχει καταφέρει η Alpha bank να παραμένει buy στις αναλύσεις των ξένων
Ο Δήμος Μαντζούνης ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha bank έχει μεγάλη διαδρομή στο banking και ιστορία.
Οι πρόσφατες εμπλοκές του με την δικαιοσύνη – κακώς – μαζί με άλλα στελέχη της διοίκησης δεν αλλοιώνουν την γενικά καλή εικόνα της τράπεζας, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχουν γίνει ατασθαλίες στην Alpha bank.
Η δικαιοσύνη μπορεί να δρα και με πολιτικά κριτήρια και δεν μπορεί μια διοίκηση να κατηγορείται επειδή έδωσε ένα δάνειο στον α ή β ή επειδή έδωσε πριν 10 χρόνια stock options.
Η Alpha bank σήμερα παραμένει κεφαλαιακά πολύ ισχυρή λόγω της ιστορικής – όπως αποδείχθηκε – απόφασης να εξαγοράσει την Emporiki και η Credit Agricole να πληρώσει 3 δισεκ.
Αυτά τα 3 δισεκ. παρ΄ ότι έχουν περάσει χρόνια συνεχίζουν να επιδρούν θετικά στην τράπεζα όπως και οι αυξήσεις κεφαλαίου ειδικά του 2015.
Το τελευταίο διάστημα χρηματιστηριακά έδειξε σοβαρή αδυναμία αλλά παραμένει πρώτη σε κεφαλαιοποίηση ξεπερνώντας την Εθνική…
Η χρηματιστηριακή αδυναμία της Alpha bank…αποδόθηκε στις ανησυχίες ότι από το TAR την ανασκόπηση προβληματικών δανείων θα ανέκυπταν προβλήματα….και τελικώς αυτό δεν συνέβη….
Η Εθνική λόγω των προβλημάτων με την πώληση της Ασφαλιστικής έχασε από την αρχική δυναμική της χρηματιστηριακά.
Η Alpha bank και η διοίκηση Μαντζούνη παρά τις αντιξοότητες και την εμπλοκή με την δικαιοσύνη….δεν αποσταθεροποιήθηκε και αυτό αποδεικνύει ότι η τράπεζα έχει ισχυρές διοικητικές δομές.
Ίσως υπάρξουν εκ των έσω διοικητικές αλλαγές στην Γενική Συνέλευση το Καλοκαίρι 2018 αλλά ακόμη είναι πρόωρο να ειπωθεί.
Καραβίας: Υλοποιεί τις πιο μεθοδικές κινήσεις στο ελληνικό banking
Ο Φωκίων Καραβίας ο CEO της Eurobank υλοποιεί τις πιο μεθοδικές κινήσεις στο ελληνικό banking ενώ και στον SSM αναφέρονται με θετικά σχόλια για τις επιδόσεις του.
Η πιο σοβαρή κίνηση της διοίκησης ήταν η αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών με Tier 2 …..950 εκατ εξέλιξη που απομάκρυνε τον κίνδυνο μετατροπής τους σε κοινές μετοχές από το ΤΧΣ.
Έχοντας τον πιο σταθερό ξένο μέτοχο το Fairfax και την μικρότερη συμμετοχή του κράτους ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο μόλις 2,34% η Eurobank βρίσκεται σε προνομιακή θέση ακόμη και σε ένα κακό σενάριο ανακεφαλαιοποίησης στα stress tests.
Ορισμένοι υποστήριξαν ότι η μετατροπή των προνομιούχων σε tier 2 αποδυνάμωσε το κεφάλαιο και αυτό αληθεύει μεν αλλά μεταξύ αποδυνάμωσης και κρατικοποίησης προτιμότερη η…αποδυνάμωση.
Το κοινό του Καραβία με τον Φραγκιαδάκη είναι ότι ως παλαιά στελέχη dealing rooms έχουν καλή αίσθηση των αγορών και κινούνται έγκαιρα.
Για την ιστορία η Eurobank το 2013 κρατικοποιήθηκε και το 2017 έχει το μικρότερο ποσοστό του κράτους.
Στα μάτια των ξένων οίκων η Eurobank είναι ένα σοβαρό μαγαζί με ικανή διοίκηση συνολικά αλλά όταν στα 5,77 δισεκ. tangible book τα 4,89 δισεκ. είναι DTA ….είναι ένα θέμα που πάντα θα ενοχλεί τους αναλυτές.
Χρήστος Μεγάλου: Ηθικός, ικανός αλλά άφησε τον Στουρνάρα να κακοδιαχειριστεί το πόρισμα
Ο Χρήστος Μεγάλου ο CEO της Πειραιώς έχει παρελθόν στο ελληνικό banking ως πετυχημένος CEO της Eurobank.
Είναι ηθικός, ικανός ως manager και η κίνηση του διαχωρισμού της Πειραιώς σε good και PLU ήταν σωστή στρατηγικά αν και ξεκλείδωσε την πόρτα των σεναρίων.
Ο Χρήστος Μεγάλου ωστόσο ενώ θα μπορούσε να ηγείται των αλλαγών στο banking παγιδεύτηκε από τον Στουρνάρα της ΤτΕ ο οποίος έκανε «ανεμόπτερο το πόρισμα για την Πειραιώς».
Αργά ο Στουρνάρας κατάλαβε ότι ήταν λάθος οι διαρροές και όντως πλέον δεν ασχολείται.
Όμως η ζημία έγινε και ο Χρήστος Μεγάλου έτρεχε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Για την ιστορία αφού η Πειραιώς δεν έχει ανακοινώσει την πρόβλεψη που διενέργησε για την χρήση 2016….τελικώς την «ανακοινώνει» το bankingnews…. έφθασε στα 150 εκατ τα οποία μειώνονται στα 60 με 90 εκατ και υπό όρους μηδενίζονται.
Το πόρισμα δεν αναφέρει στελέχη αλλά πολλά στελέχη έφυγαν από την Πειραιώς λόγω πορίσματος…
Εάν τα στελέχη αυτά αθωωθούν…γιατί αποκλείστηκε αυτό το ενδεχόμενο;
Με όρους τραπεζικής στρατηγικής ο Μεγάλου διοικεί την Πειραιώς με γνώμονα πως θα καταφέρει να βγει αλώβητη από τα stress tests.
Η Πειραιώς εμφανίζεται ως η πιο ευάλωτη στα stress tests αλλά μην προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα.
Ο Χρήστος Μεγάλου εάν είχε διαχειριστεί καλύτερα το ζήτημα του πορίσματος και λόγω των δυσκολιών στην διαχείριση της Πειραιώς έχοντας τον μεγαλύτερο όγκο προβληματικών δανείων και το χαμηλότερο coverage ratio…..θα βρισκόταν στην πρώτη θέση της αξιολόγησης.
Υποσημείωση
Επειδή αναφέρουμε τον δείκτη coverage ratio NPEs δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις και λέμε ότι είναι 50% στην Ελλάδα….η Finansbank στην Τουρκία έχει 86%.
Συμπέρασμα
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα διοίκησης αλλά πρόβλημα διαχείρισης των NPLs και NPEs περί τα 100 δισεκ.
Όλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για τα stress tests του Μαίου 2018.
Ας προβληματίσει το γεγονός ότι και η Goldman Sachs ανησυχεί για νέο dilution των μετόχων και πιθανή κρατική βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες…
Για την ιστορία αυτές τις ανησυχίες παρουσιάζουμε ως bankingnews σχεδόν καθημερινά από τον Αύγουστο του 2017….
Η λύση της Unicredit είναι η καλύτερη με τεράστια απόσταση από την δεύτερη.
Το θέμα είναι ότι κανείς δεν θέλει την καλύτερη λύση γιατί έχει πολύ….dilution των παλαιών μετόχων.
(Η Unicredit στην Ιταλία υλοποίησε ΑΜΚ 13 δισεκ. και εν συνεχεία πούλησε 17,7 δισεκ. NPLs στο 13% της ονομαστικής αξίας)