Αποφασισμένοι να προσφύγουν σε ευρωπαϊκά δικαστήρια σε περίπτωση δεν θα δικαιωθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), δηλώνουν εκατοντάδες μέτοχοι το ΟΑΣΘ. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Επαγγελματικών Σωματείων Μετόχων του ΟΑΣΘ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Χρήστος Στεφανίδης ζήτησε και έλαβε εξουσιοδότηση από τους μετέχοντες για προσφυγή στα ελληνικά, και αν χρειαστεί, και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, χαρακτηρίστηκαν “ψευδείς και ανακριβείς” οι δηλώσεις τόσο του νέου προέδρου του ΟΑΣΘ, Στέλιου Παππά όσο και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη σε ό,τι αφορά την αύξηση του αριθμού των λεωφορείων που κυκλοφορούν, αλλά και σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό κέρδος των μετόχων. Υποστηρίχθηκε ότι “ο αριθμός των λεωφορείων που κυκλοφορούν καθημερινά όχι μόνο δεν αυξήθηκε όπως δήλωσε ο κ. Παππάς, αλλά μειώθηκε κατά 70 στη θερινή περίοδο, από τότε που διορίστηκε η νέα διοίκηση του Οργανισμού, ενώ κατά τον Σεπτέμβριο του 2017 κυκλοφορούσαν κατά 98 λιγότερα λεωφορεία σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016”.
Όσον αφορά το κέρδος των μετόχων, επισημάνθηκε ότι ο ΟΑΣΘ έχει 1.900-2.000 μετόχους και ότι από το επιχειρηματικό κέρδος ύψους 374.454.000 ευρώ στην 27ετία 1990-2016, το ποσό που αναλογεί στον κάθε μέτοχο κατ’ έτος είναι 6.324,64 ευρώ, δηλαδή 527,05 ευρώ το μήνα, το οποίο μηδενίζεται, όπως συμπληρώθηκε, αν αφαιρεθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Στο θέμα της αντισταθμιστικής καταβολής ύψους 2.054.000.000 προς τον ΟΑΣΘ, κατά την 27ετία 1990-2016, ειπώθηκε ότι “η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους καταβαλλόταν αυτή κατ’ έτος και ότι η όποια αντισταθμιστική καταβολή προς τον Οργανισμό οφειλόταν αποκλειστικά σε αποφάσεις άσκησης κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου”.
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΣΘ προς το Δημόσιο, αναφέρθηκε ότι από τη ρύθμιση της οικονομικής συμφωνίας που έγινε στις 30/4/2001 προβλεπόταν να γίνει αυτή η μεταφορά αν έληγε η σύμβαση το 2010. Όμως, όπως προστέθηκε, προηγήθηκε το 2008 η νέα οικονομική συμφωνία, η οποία κυρώθηκε με τον νόμο 3652/2008, η διάρκεια της οποίας ορίστηκε έως τα δύο χρόνια από την ολοκλήρωση των έργων της γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, μετά των επεκτάσεων αυτής της αρχικής σύμβασης ανάθεσης.