Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να εξοικονομήσουν κεφάλαια για να καλύψουν το 100% των NPLs τους στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με draft που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Capital.gr.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης κατέχουν συνολικά 1 τρισ. ευρώ σε επισφαλές χρέος, που δεν τις επιτρέπει να χορηγήσουν δάνεια και συμπιέζει τους ισολογισμούς τους. Επίσης, αποτελεί πονοκέφαλο γα την ΕΚΤ καθώς η ασθενής πιστωτική ανάπτυξη αντισταθμίζει την βοήθεια που προσπαθεί να δώσει μέσω των χαμηλών επιτοκίων.
Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί εδώ και χρόνια να υποχρεώσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν από τα βιβλία τους την μη εξυπηρετούμενη έκθεση (NPEs), που δημιουργήθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρώπης.
Από την 1η Ιανουαρίου η ΕΚΤ θα δώσει διορία δύο ετών στις τράπεζες να εξοικονομήσουν λεφτά για να καλύψουν το 100% της αξίας των μη εξασφαλισμένων NPLs και επτά χρόνια για να καλύψουν το σύνολο του εξασφαλισμένου χρέους τους.
Σε όλη τη ζώνη του ευρώ, οι τράπεζες διέθεταν κατά μέσο όρο αρκετά χρήματα για να καλύψουν το 45% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο οι τράπεζες στην ευρωζώνη είχαν διακρατήσει επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν το 45% των μη εξυπηρετούμενων δανείων του πρώτου τριμήνου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι νέοι κανόνες της ΕΚΤ ενδέχεται να πλήξουν περισσότερο την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, καθώς οι τράπεζες αυτών των χωρών διαθέτουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κόκκινων δανείων.
Στο προσχέδιο, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι δεσμευτικές, οι τράπεζες αναμένεται να εξηγήσουν τυχόν αποκλίσεις και θα πρέπει να αναφέρουν τη συμμόρφωσή τους με τους εποπτικούς φορείς.