Σε πολύ θετικό κλίμα η επιχειρηματική αποστολή γερμανικών εταιρειών και ειδικών από τους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων στη Θεσσαλονίκη. Ορίζοντας για μελλοντικές συνεργασίες.
Με γεμάτες τις βαλίτσες τους με σχέδια για πιθανές συνεργασίες αναχώρησαν για τη Γερμανία οκτώ γερμανικές εταιρίες έπειτα από τετραήμερη επιχειρηματική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Παρά τα προβλήματα κυρίως στο ζήτημα της χρηματοδότησης διείδαν θετικές προοπτικές για επενδύσεις για τα απορρίμματα και τα λύματα στον ελληνικό χώρο.
Λύσεις για τα απορρίμματα
Το γερμανικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη διαχείριση απορριμμάτων την Ελλάδα είναι έντονο τα τελευταία χρόνια. Ανακύκλωση, παραγωγή ενέργειας και καλύτερη διαχείριση αποκομιδής απασχόλησαν τα αναγνωριστικά ταξίδια που δίνουν τη θέση τους και στις πρώτες συνεργασίες. Τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στον τομέα κρατούν ζεστό το ενδιαφέρον για επενδύσεις. “Το 81% των απορριμμάτων στην Ελλάδα καταλήγει στις χωματερές, η ανακύκλωση φτάνει μόλις στο 18%, πολύ μακριά από τους ευρωπαϊκούς στόχους. Επίσης ο περιορισμός στη διαλογή έχει ως αποτέλεσμα το 20-30% των ανακυκλώμενων να είναι κακής ποιότητας και να μη βρίσκουν αγοραστές”, επεσήμανε στη Deutsche Welle o Καρλ Ρότνικ από το Σύνδεσμο Κατασκευαστών Μηχανημάτων και Εγκαταστάσεων Γερμανίας. Tα ζητήματα αυτά αμβλύνονται με πολύ αργούς ρυθμούς και η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στις υψηλές θέσεις της κατά κεφαλή παραγωγής σκουπιδιών παγκοσμίως. “Στην κουβέντα μας έγινε σαφές ότι η διαχείριση απορριμμάτων έχει ταυτοποιηθεί ως τομέας του μέλλοντος στην Ελλάδα και ότι έχει αυξηθεί ο βαθμός υπευθυνότητας και συνειδητοποίησης των κρατικών φορέων. Εκεί μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά η γερμανική τεχνογνωσία”, τόνισε ο κ. Ρότνικ που διέκρινε ισχυρό ενδιαφέρον από την ελληνικής πλευράς για αγορές μηχανικών συστημάτων στον τομέα και για παρουσία στη Διεθνή Έκθεση IFAT για τεχνολογίες περιβάλλοντος το 2018 στο Μόναχο.
Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι καινοτόμες εφαρμογές, ιδιαίτερα στον τομέα των logistics. Όπως για παράδειγμα η εφαρμογή της startup επιχείρησης Binando, δημιούργημα ελληνογερμανικής συνεργασίας με έδρα τη Στουτγκάρδη. “Η εφαρμογή μας στηρίζεται στο συνδυασμό χρήσης αισθητήρων, που τοποθετούνται στους κάδους απορριμμάτων και οι οποίοι ανιχνεύουν και μεταδίδουν την ποσότητα των απορριμμάτων σε κάθε κάδο, καθώς και λογισμικού, το οποίο μέσω ενός αλγορύθμου, υποδεικνύει τη βέλτιστη διαδρομή για το απορριμματοφόρο. Έτσι επιτυγχάνεται μείωση κόστους, εξοικονόμηση χρόνου, αλλά και μείωση ρύπων”, εξηγεί ο ένας εκ των συνιδρυτών ελληνικής καταγωγής, Νίκος Μπάλτσιος. Η ιδέα στην αρχή δεν είχε την καλύτερη ανταπόκριση με τους υποψήφιους πελάτες να γελούν στο πρώτο άκουσμα με τη χρησιμότητα της εφαρμογής, μια στάση που αργότερα άλλαξε άρδην. “Εδώ είδα ότι οι άνθρωποι των δήμων θέλουν νέες λύσεις για πιο ανθρώπινες πόλεις. Βλέποντας μάλιστα ότι μπορούν να μειώσουν κατά 30% το συνολικό κόστος αποκομιδής έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να επενδύσουν. Κανένας δε θέλει να πετάξει χρήματα από το παράθυρο”, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος πιστεύει ότι τα όποια γραφειοκρατικά ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν καθώς πλέον υπάρχει όραμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μαζί με το Γερμανό συνέταιρο του Μοριτς Πφάιφερ προσδοκά την επέκταση της εφαρμογής για προβλέψεις τοποθέτησης κάδων στα καταλληλότερα σημεία με στόχο την καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων.
Διαχείριση λυμάτων
Η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και η συνετή κατανάλωση νερού αποτελεί μία από τις παγκόσμιες προκλήσεις. Σε αυτόν τον ο τομέα η Γερμανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της οργάνωσης του Γερμανικού Συνδέσμου για το Νερό που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού ταξιδιού στη Θεσσαλονίκη, κατάφερε να μειώσει κατά 18% τη μέση κατανάλωση νερού την τελευταία 25ετία και να έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά σε διαρροές νερού στην Ευρώπη, με σημαντικές επενδύσεις στη διαχείριση λυμάτων και του πόσιμου νερού. Οι εταιρίες που επισκέφτηκαν στην Ελλάδα έθεσαν ως στόχο τη βιώσιμη διαχείριση της κατανάλωσης του νερού μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ενίσχυσης της αυτονομίας των δικτύων, ιδιαίτερα στα νησιά και τις μικρές πόλεις, όπου αυτό είναι πιο εφικτό αλλά και στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
“Στις συζητήσεις μας με τους ιδιώτες και τους δήμους, είδαμε πως έχουν συνείδηση των προβλημάτων αλλά και των λύσεων που τους προτείνουμε”, παρατήρησε ο Ρόλαντ Μέρτενς, τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Flexseal, που παρέχει εξαρτήματα για σύνδεση σωληνώσεων για την αποφυγή διαρροών. “Οι λύσεις που προσφέρουμε είναι πολύ εύχρηστες και οικονομικές και μπορούν να προσαρμοσθούν σε οποιαδήποτε δίκτυο. Είναι μικρές προσθήκες που μπορούν να γλιτώσουν από αντικαταστάσεις ολόκληρων δικτύων που κοστίζουν ακριβά”, δήλωσε ο Γερμανός μηχανικός που ήταν ενθουσιασμένος από το κλίμα που βρήκε στην Ελλάδα και που ξεπέρασε τις προσδοκίες του. Μάλιστα η εταιρεία του σύντομα θα ξαναταξιδέψει στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης χρονιάς για συνάντηση με το δήμο Αθηναίων με τον οποίο οι συζητήσεις έδειξαν να είναι σε προχωρημένο σημείο. Ενδεχόμενος φόβος; “Το αντιμετωπίσαμε σε άλλες χώρες που πήγαμε και ελπίζουμε να μην το αντιμετωπίσουμε εδώ. Ομάδες οικονομικών συμφερόντων αντιτίθενται σε τέτοιες τεχνολογίες, γιατί κοστίζουν λιγότερο σε χρόνο και χρήμα”, δήλωσε με νόημα ο Αλεξάντερ Βαρντ, υπεύθυνος διεθνών πωλήσεων της εταιρείας. Στο ίδιο κλίμα και ο Σάσα Μάτερν από την εταιρεία RLS WACON EΠΕ που εξειδικεύεται στον έλεγχο της σκληρότητας του νερού: “H Ελλάδα είναι μια ανοιχτή τεχνολογικά χώρα όπου με τα προϊόντα μας μπορούμε να προφέρουμε μια ασφάλεια στη δυνατότητα ελέγχου της ποιότητας νερού. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα αλλά με τους κατάλληλους ανθρώπους και ελκυστικά επενδυτικά μοντέλα, αυτά μπορούν να ξεπεραστούν”
Θετικά δείγματα για συνεργασία
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν πάνω από 70 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των γερμανικών εταιρειών και ελληνικών αλλά και με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναζήτησαν διόδους συνεργασίας. “Το καλό αργεί να γίνει και χρειάζεται υπομονή. Κτίζεται μια εμπιστοσύνη που χρειάζεται χρόνο μέχρι να διαλευκανθούν όλα τα θέματα στο τεχνικό και οικονομικό τομέα” , επεσήμανε ο Ματίας Χόφμαν από το Ελληνογερμανικό Εμπορικού και Βιομηχανικό Επιμελητήριο που ανέλαβε τη διοργάνωση του ταξιδιού. Πέρα από τη γνωριμία με τη γερμανική τεχνογνωσία από μεριάς Ελλήνων, η επίσκεψη στην εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ στην Κοζάνη εντυπωσίασε του Γερμανούς επιχειρηματίες, οι οποίοι με τη σειρά τους είδαν πρακτικές που θα μπορούσαν να μεταφέρουν στη Γερμανία.
Από ανάλογη δράση του επιμελητηρίου πρόσφατα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προέκυψε έμπρακτο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα από γερμανικές εταιρίες με άνοιγμα γραφείων και δημιουργία θέσεων εργασίας. “Σε κάτι ανάλογο σκοπεύουμε και τώρα, λειτουργώντας ως καταλύτης στην ενίσχυση της συνεργασίας”, τόνισε ο Γερμανός ειδικός βλέποντας καλές πιθανότητες για κλείσιμο συνεργασιών στο άμεσο μέλλον.