Μακραίνει η λίστα με τις εταιρείες που περιορίζουν ή εγκαταλείπουν την παραγωγική δραστηριότητα
Σε περιορισμό ή εγκατάλειψη της παραγωγικής τους δραστηριότητας στην Ελλάδα προχωρούν οι πολυεθνικοί Όμιλοι με πολυετή παρουσία στην χώρα μας. Η συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς, όπως επισημαίνουν στελέχη μεγάλων βιομηχανιών και η σημαντική μείωση της κατανάλωσης καθιστά ασύμφορη την συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας πολλών πολυεθνικών Ομίλων στη χώρα.
Για το λόγο αυτό άλλωστε προχωρούν σε κλείσιμο των εργοστασίων τους, ενώ όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, οι πιο πολλοί διεθνείς παίκτες θα παραμείνουν Ελλάδα μέσω αντιπροσώπων που θα διακινούν τα προϊόντα τους, τα οποία δεν θα παράγονται πλέον στην Ελλάδα αλλά σε γειτονικές χώρες.
Πρόσφατο παράδειγμα αποπεπένδυσης αποτελεί το κλείσιμο του εργοστάσιου της Pitsos από το τέλος του 2018 (είχε ανακοινωθεί αρχικά για το τέλος του 2017) στο οποίο προχωρά η BSH. Σύμφωνα με την εταιρεία, εδώ και καιρό είχε γνωστοποιηθεί η ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Pitsos η οποία ήταν αντικειμενικά επιβεβλημένη, ιδίως μετά τη μακρά και παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία 7 σχεδόν χρόνια.
Ωστόσο, η εταιρεία αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας για διάστημα ενός επιπλέον έτους, μεταφέροντας στο εργοστάσιο της Αθήνας παραγωγή μικρότερου εύρους, που είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε άλλη χώρα. Αναφορικά με τους εργαζόμενους, η προσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας του εργοστασίου της BSH στην Αθήνα στις νέες ανάγκες θα υλοποιηθεί μέσω ενός προγράμματος εθελούσιας εξόδου, που σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση και ενίσχυση των εργαζομένων. Το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2017.
Λίγες μέρες πριν, ένας ακόμη πολυεθνικός Όμιλος αποφάσισε να πουλήσει μία από τις παραγωγικές δραστηριότητητες στη χώρα. Πρόκειται για την Ελαϊς – Unilever η οποία, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεση της να απεμπλακεί από τον κλάδο των ελαιολάδων. Πρόκειται για τις μάρκες Άλτις, Ελάνθη και Solon.
Η απεμπλοκή από τα ελαιόλαδα περιλαμβάνει το εργοστάσιο ελαιολάδου στην Πειραιώς, καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτή την προϊοντική κατηγορία.
Πλέον η παρουσία της Unilever στην Ελλάδα περιορίζεται στο εργοστάσιο του Ρέντη (παραγωγής τροφίμων και απορρυπαντικών αλλά και κέντρο διανομής), στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ στην Ιερά Οδό (Algida) , στο εργοστάσιο τοματοποιιας στη Γαστούνη και στο κέντρο αποθήκευσης διανομής στο Σχηματάρι. Ο όμιλος Unilever είναι μεγαλύτερος προμηθευτής supermarket στην Ελλάδα σε αξία πωλήσεων με προϊόντα όπως Skip, Dove, AXE, Knorr, Lipton, Pummaro κ.α.
Τέλος, λουκέτο έβαλε και το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παγωτού στην χώρα, της Froneri Hellas.
Το ιστορικό εργοστάσιο, που βρίσκεται στον Ταύρο από τη δεκαετία του ’60, αρχικά υπό το σήμα της «Δέλτα», διέκοψε τη λειτουργία του, καθώς έχει ολοκληρώσει για τη φετινή χρονιά την παραγωγή του. Στο εργοστάσιο απασχολούνταν 102 εργαζόμενοι, στους οποίους δόθηκαν αποζημιώσεις με τη μορφή προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Πλέον στην παραγωγή βιομηχανικού παγωτού ευρείας κατανάλωσης παραμένουν δύο μόνο εταιρείες, η Unilever και η Κρι – Κρι.