Τη μη έκδοση ενός Τατζίκου ακτιβιστή στη χώρα του, όπου αντιμετωπίζει πιθανά βασανιστήρια ή κακομεταχείριση, ζητάει από την Ελλάδα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).
Όπως καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της, ο Μιρζοραχίμ Κουζόφ, ανώτερος ηγέτης του Ισλαμικού Κόμματος Αναγέννησης του Τατζικιστάν, το οποίο έχει απαγορευτεί από τον Σεπτέμβριο του 2015, χαρακτηριζόμενο ως τρομοκρατική οργάνωση, συνελήφθη στις 9 Οκτωβρίου 2017 από την ελληνική Αστυνομία στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Αθηνών, όπου προσγειώθηκε ως ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του, έπειτα από μία διάσκεψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Ο Κουζόφ κρατήθηκε στην Αθήνα έπειτα από την έκδοση «κόκκινης προειδοποίησης» από την Ιντερπόλ, την οποία ζήτησαν οι αρχές του Τατζικιστάν με την κατηγορία του εξτρεμισμού με πολιτικά κίνητρα.
Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «η κυβέρνηση του Τατζικιστάν έχει καταχραστεί στο παρελθόν το σύστημα ειδοποιήσεων της Ιντερπόλ, για να βάλει στο στόχαστρο πολλούς ειρηνικούς πολιτικούς ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του κόμματος, Μουχεντίν Καμπίρι». Επίσης καταγγέλλει, ότι οι αρχές του Τατζικιστάν έχουν εντείνει δραματικά την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης τα τελευταία χρόνια, φυλακίζοντας εκατοντάδες πολιτικούς ακτιβιστές και δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Κουζόφ, ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση κρατείται στον Κορυδαλλό, είπε στην οργάνωση ότι έφυγε από το Τατζικιστάν τον Σεπτέμβριο του 2015 φοβούμενος τη σύλληψή του και οι υπηρεσίες ασφαλείας άρχισαν να τον διώκουν. Τα τελευταία δύο χρόνια κρυβόταν σε τρίτη χώρα προτού παραστεί στη διάσκεψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διοργάνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βαρσοβία. Τον περασμένο Αύγουστο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Τατζικιστάν και τα μέλη της οικογένειάς του, έπειτα από δύο χρόνια συνεχών παρενοχλήσεων και επανειλημμένων ανακρίσεων από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.
Το Παρατηρητήριο υπενθυμίζει ότι, με βάση τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ελλάδα υποχρεούται να μην επαναπροωθεί κάποιον σε τόπο όπου αντιμετωπίζει κίνδυνο δίωξης, βασανιστηρίων ή άλλης απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης και τιμωρίας. Επίσης, σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες η επιστροφή οποιουδήποτε στο Τατζικιστάν θα αποτελούσε παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, λόγω του σοβαρού κινδύνου ότι το άτομο θα βασανιστεί, ή θα υποστεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.