Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται ότι «ξέπλενε» μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων κέρδη εγκληματικών οργανώσεων. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε υπολογίσει ότι μέσα σε έξι χρόνια μέσω της πλατφόρμας BTC-e νομιμοποιήθηκαν 4 δισ. δολάρια.
Ο Βίνικ, σύμφωνα με τις κατηγορίες των Αμερικανών, φέρεται να ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας BTC-e. Ο ίδιος σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης επανέλαβε ότι είναι αθώος. Δήλωσε ότι δεν είχε ρόλο ιδρυτή ή διαχειριστή του συγκεκριμένου ανταλλακτηρίου ψηφιακών νομισμάτων και ότι μόνο ως τέχνικος είχε συνεργαστεί μαζί τους.
Το Συμβούλιο Εφετών γνωμοδότησε τελικά υπέρ της έκδοσής του στις ΗΠΑ, ακολουθώντας και την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ο οποίος στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής έκρινε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την ενοχή του 38χρονου Ρώσου. Ο εκζητούμενος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση, οπότε η υπόθεση θα εξεταστεί από τον Αρειο Πάγο.
Πέρα από τους Αμερικανούς, την έκδοση του Βίνικ ζητούν –τυπικά– και οι Ρώσοι. Τον εμπλέκουν σε άλλη, ήσσονος σημασίας, απάτη αγοραπωλησίας εμπορευμάτων, ύψους περίπου 10.000 ευρώ.
Ο 38χρονος συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής όπου παραθέριζε με τη γυναίκα του και τους δύο γιους τους στις 25 Ιουλίου. Στην κατοχή του τότε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορητοί υπολογιστές, δύο τάμπλετ, πέντε κινητά τηλέφωνα και ένα router που είχε στην κατοχή του. Το Συμβούλιο Εφετών γνωμοδότησε να παραδοθούν τα κατασχεθέντα στις ΗΠΑ που είχαν ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα.