Δραματική η κατάσταση σε επτά χώρες
Η κοινωφελής ανθρωπιστική οργάνωση με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας Welthungerhilfe δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση που αφορά τους δείκτες υποσιτισμού στον πλανήτη. Δραματική η κατάσταση σε επτά χώρες.
Το ότι η πείνα και η φτώχεια συνδέονται δεν είναι καινούργιο. Η ανισομερής κατανομή του υποσιτισμού όμως δεν συνδέεται μόνο με τη φτώχεια, αλλά κυρίως με την πολιτική και την εξουσία.
Η κοινωφελής ανθρωπιστική οργάνωση με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας Welthungerhilfe δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση που αφορά τους δείκτες υποσιτισμού στον πλανήτη. Στη φετινή έκθεση ωστόσο δεκατρείς χώρες, ανάμεσα τους η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και η Συρία δεν περιλαμβάνονταν στις μετρήσεις και αυτό γιατί τα σχετικά δεδομένα ήταν ανεπαρκή.
Σε επτά χώρες η κατάσταση του υποσιτισμού χαρακτηρίζεται ως πάρα πολύ σοβαρή και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ως «εξαιρετικά κρίσιμη». Σε πολλές χώρες η κατάσταση του υποσιτισμού έχει βελτιωθεί από το 2000, χρονιά που τέθηκε ο στόχος της καταπολέμησης της πείνας, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ακόμα και εντός χωρών. «Ένα ακραίο παράδειγμα είναι η Νιγηρία. Για παράδειγμα στο νότιο τμήμα της Νιγηρίας ζουν 175 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ στο βόρειο τμήμα της χώρας διαβιούν περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Το βόρειο τμήμα απειλείται διαρκώς από την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και ο υποσιτισμός είναι πιο εκτεταμένος», δηλώνει η Μπέρμπελ Ντίκμαν, πρόεδρος της Welthungerhilfe.
Η Ινδία και το μεγαλύτερο επισιτιστικό πρόγραμμα στον κόσμο
Το δικαίωμα στη σίτιση είναι θεμελιώδες και περιλαμβάνεται στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των ΗΕ. Στην Ινδία ο δικηγόρος Κόλιν Γκονζάλες προσέφυγε εναντίον της κυβέρνησης της Ινδίας το 2001 ζητώντας τον σεβασμό του δικαιώματος αυτού. Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία τον δικαίωνε, η ινδική κυβέρνηση ξεκίνησε το μεγαλύτερο επισιτιστικό πρόγραμμα στον κόσμο, το οποίο περιελαμβάνει σίτιση σε σχολεία αλλά και ειδικά προγράμματα για εγκύους και θηλάζουσες μητέρες.
Σύμφωνα με την Μπέρμπελ Ντίκμαν, η πείνα θα μπορούσε να καταπολεμηθεί στον κόσμο μιας και υπάρχουν τα αποθέματα, ωστόσο θα έπρεπε να αλλάξει η κατανομή των τροφίμων αλλά και ο τρόπος παραγωγής τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να προσεχθεί η αλλαγή του κλίματος, ώστε οι τρόποι καλλιέργειας να μην το επιβαρύνουν περισσότερο και ακόμη να εξασφαλιστεί ένας υγιής τρόπος σίτισης για όλους.
Τα ΗΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Το 60% των τροφίμων που παράγονται στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες περιέχουν πολλά λίπη και αλάτι, με αποτέλεσμα πάνω από δυο δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη να είναι από υπέρβαροι έως παχύσαρκοι.
Η οργάνωση Welthungerhilfe προσπαθεί με τις εκθέσεις της εδώ και χρόνια να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη πάνω σε θέματα που αφορούν τον υποσιτισμό και την ποιότητα των τροφίμων.