Σήμερα Τρίτη εκτός απροόπτου αναμένεται να κλείσει το ζήτημα των κριτηρίων της αυτοματοποιημένης διαδικασίας ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, οφειλών επιχειρήσεων με χρέη από 20.000 έως και 50.000 ευρώ
Στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στους επικεφαλής των θεσμών και τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου αναμένεται να συζητηθούν τόσο οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τις οποίες υπάρχει κατ’ αρχάς συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια ενώ θα παρουσιαστεί επίσημα και η πρόοδος που έχει γίνει αναφορικά με το νόμο Κατσέλη,όσον αφορά την επίσπευση της εκδίκασης των αιτήσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες έχει γίνει σημαντική πρόοδος και έχουν επισπευσθεί οι διαδικασίες εκδίκασης των αιτήσεων ένταξης με μόνο πρόβλημα να παραμένει στο Ειρηνοδικείο Πειραιά για το οποίο όμως έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά της Ειδικής Γραμματείας Διαχειρίσεις Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να βρεθεί λύση καθώς το συγκεκριμένο Ειρηνοδικείο έχει μόνο δυο αίθουσες για την εκδίκαση των υποθέσεων. Εφόσον η σημερινή συνάντηση ολοκληρωθεί με συμφωνία των δυο πλευρών το επόμενο στάδιο θα είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες και για την ένταξη στο εξωδικαστικό και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Τέλος αναφορικά με το θέμα της επέκτασης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας υπό προϋπόθεσης από πλειστηριασμούς κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν χθες ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα αυτό καθώς είναι ακόμα πολύ νωρίς αφού η ισχύς του νόμου λήγει στα τέλη του 2018 και άρα υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τότε.
Σε ότι αφορά στην ελληνική πρόταση για τους μικροοφειλέτες, αυτή υπενθυμίζεται ότι προβλέπει να μπορούν να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία όσοι κρίνονται βιώσιμοι και έχουν θετικό ΕBITDA την τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Επίσης, προτείνεται η μηνιαία δόση (ανώτερο ύψος δόσεων οι 120) προς όλους τους πιστωτές να προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα. Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 και για τους υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. εργαζόμενους) τις 24 δόσεις. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς όλους τους πιστωτές, αλλά το ποσό που θα “κουρεύεται” θα μειώνεται αν ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία.