Ο κύβος ερρίφθη. Οι τράπεζες ξεκινούν «επίθεση» σε τρία μέτωπα σε μία προσπάθεια να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις πιέσεις που ασκούν η εποπτική αρχή SSM και οι δανειστές της χώρας προκειμένου να περιορίσουν την μαζική έκθεση τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός των στόχων που έχουν τεθεί. Και αυτό γνωρίζοντας πως είναι η μοναδική τους ευκαιρία για να αποφύγουν νέες περιπέτειες με το ενδεχόμενο μίας νέας ανακεφαλαιοποίησης να κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πραγματική απειλή.
Το σχέδιο με τους τρεις άξονες έχει ως εξής:
Πρώτον, ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από τον ερχόμενο μήνα παρά τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις που ενεργοποίησαν νέες ασφυκτικές πιέσεις απ’ τον Επόπτη. Εξάλλου το μήνυμα που εστάλη από τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος ήταν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους πλειστηριασμούς, έναντι άλλων μορφών ρυθμίσεων, όπως είναι οι διαγραφές ή το κούρεμα ενός δανείου. Ήδη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες δίδοντας τις πρώτες εντολές προς δικαστικούς επιμελητές να συντάξουν πρόγραμμα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Πρόκειται για ακίνητα που έχουν βγει σε πλειστηριασμό στο παρελθόν, αλλά τελικώς δεν εκπλειστηριάστηκαν λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων. Να σημειωθεί ότι το στοκ των ακινήτων προς πλειστηριασμό ξεπερνά τις 15.000, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3.700 περίπου που έχουν λάβει ημερομηνία για τους προσεχείς μήνες.
Δεύτερον ενεργοποιείται σχέδιο για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, κοινώς των «μπαταχτσήδων», των ανθρώπων δηλαδή που αντικειμενικά ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα, αδιαφορούν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν το δάνειο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες το κυνήγι θα είναι στοχευμένο, οι τράπεζες διασταυρώνουν πληροφορίες και στοιχεία, και ήδη έχουν εντοπιστεί όλες εκείνες οι περιπτώσεις στις οποίες οι τράπεζες μπορούν να προβούν σε δυναμικές διεκδικήσεις.
Τρίτον, επιταχύνονται οι πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων. Ήδη την περασμένη εβδομάδα η Eurobank προχώρησε στην πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου με μη εξασφαλισμένα κόκκινα δάνεια στην Intrum συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ ευρώ από τα οποία περίπου 620 εκατ. ευρώ εμφανίζονται στον ισολογισμό της. Αν και η τιμή της συναλλαγής ήταν μόλις 3 σεντς του ευρώ, οι αναλυτές της Moody’s εκτιμούν ότι είναι μία θετική κίνηση που μπορεί να αποφέρει και “εξτραδάκια” απ’ τη διαχείριση του πακέτου που παραμένει σε θυγατρική της τράπεζας. Εκτιμάται δε ότι το συγκεκριμένο ντιλ δημιουργεί και το πλαίσιο τιμών που θα κινηθούν ανάλογα πακέτα και απ’ τις υπόλοιπες τράπεζες.
(Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι θα κάνει κάθε τράπεζα).