Μπορεί η Ελλάδα να πλήττεται από την οικονομική κρίση και οι επενδύσεις να αναζητούνται, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη γειτονική Αλβανία, η οποία “είδε” πέρυσι το ύψος του αποθέματος άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI stock) να αυξάνεται κατά 14% στα 5,677 δισ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο, αύξηση 5,96% σημείωσε και η πορεία των εισροών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) η οποία ανήλθε στα 943 εκατ. ευρώ. Η τάση αυτή δεν διατηρήθηκε τους πρώτους έξι μήνες της φετινής χρονιάς, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ΑΞΕ μειώθηκαν κατά 7%, από τα 409 εκατ. ευρώ στα 380 εκατ. ευρώ.
Η μείωση αυτή οφείλεται στην έλλειψη νέων μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 υπήρξε αυξημένη ροή επενδύσεων ύψους 1 δις ευρώ κατά την έναρξη της κατασκευής του αλβανικού τμήματος του αγωγού Trans Adriatic. Παρά τη μείωση πάντως, η Αλβανία ήταν η δεύτερη χώρα δέκτης ΑΞΕ από την Ε.Ε στη Ν.Α Ευρώπη με πρώτη τη Σερβία.
Πέρυσι το 68% των ΑΞΕ προήλθε από πέντε χώρες, ενώ συνολικά δέκα χώρες κάλυψαν το 90% το ΑΞΕ στην Αλβανία. Την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών διατηρεί διαχρονικά η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αλβανίας, το ύψος του συνολικού ελληνικού επενδυμένου κεφαλαίου ανήλθε πέρυσι στα 1,233 δισ. ευρώ ήτοι μερίδιο 21,72% επί του συνολικού αποθέματος ΑΞΕ στην Αλβανία.
Η ανοδική πορεία των ελληνικών επενδύσεων οφείλεται, όπως σημειώνεται σε σχετικό report του ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, κυρίως σε αύξηση κεφαλαίων (αγορά μερίδιων αλβανικών εταιρειών, δάνεια ή επενδύσεις χαρτοφυλακίου από τις μητρικές εταιρείες), και σε ίδρυση νέων εταιρειών.
Το 2016, η αύξηση των ελληνικών επενδύσεων ήταν 2,32% σε σχέση με το 2015. Οι κυριότεροι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι ελληνικών και ομογενειακών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι οι τραπεζικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές και δομικά υλικά, η βιομηχανία, οι υπηρεσίες υγείας, το εμπόριο, η εκπαίδευση, καθώς και άλλες υπηρεσίες (μεταφορές, συμβουλευτικές, νομικές, μάρκετινγκ, εκπαίδευσης, εστίασης, κλπ.).
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, (τελευταία 2015), οι ενεργές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στην Αλβανία ήταν 675, εκ των οποίων 400 αμιγώς ελληνικές και 275 μικτές.
Μετά την Ελλάδα, που παραμένει διαχρονικά στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά, από τους άλλους ξένους επενδυτές, στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Καναδάς (13,04%), λόγω της επένδυσης της καναδικής εταιρείας εξόρυξης υδρογονανθράκων Bankers Petroleum για την οποία υπάρχει συμφωνία πώλησης των κοινών μετοχών της στον κινεζικό όμιλο Geo-Jade Petroleum Corporation.
Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Ολλανδία (12,65%), λόγω και της εξαγοράς της καναδικής εταιρείας εξόρυξης υδρογονανθράκων Petromanas από τη Shell, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του 2016. Ακολουθούν η Ιταλία (10,64%), η Ελβετία (9,69%) και η Τουρκία στην έκτη θέση με μερίδιο 9,04%.