Ελεγχος στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών
Τις «τρύπες» της φοροδιαφυγής ψάχνει να κλείσει το υπουργείο Οικονομικών μετά το πατατράκ που έχει υποστεί ο προϋπολογισμός στο σκέλος των εσόδων και συγκεκριμένα στις απώλειες στον φόρο εισοδήματος, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης λόγω λαθρεμπορίου και στη μειωμένη απόδοση των ελέγχων. Ελεγχος στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμής, φρένο στη διαρροή εσόδων από τα λεγόμενα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (π.χ. Airbnb), υποχρεωτική δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών από τους επαγγελματίες, αφορολόγητο νοικοκυριών, εφόσον τα χρήματα των συναλλαγών καταλήγουν σε δηλωμένους επαγγελματικούς λογαριασμούς, αλλά και ρήτρα μείωσης φοροδιαφυγής προκειμένου να ισχύσει για τις εταιρείες ενός κλάδου ο ακατάσχετος λογαριασμός, είναι ορισμένα μόνο από τα «όπλα» που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να ρίξει στη μάχη των εσόδων.
Οπως δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, πρώτο μέλημα των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι να αποκλείσουν τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό μέσω συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών (POS εξωτερικού, ηλεκτρονικά πορτοφόλια κ.τ.λ.) που παρέχουν τη δυνατότητα σε επαγγελματίες τα χρήματα που εισπράττουν μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών να πηγαίνουν απευθείας σε λογαριασμούς της Βουλγαρίας, της Μάλτας, της Ρουμανίας ή άλλων χωρών.
Διασταυρώσεις
Είναι πολλά τα παραδείγματα και τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν μαζικές διασταυρώσεις σε συνέχεια εκείνων που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα.
Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει έτοιμη την απόφαση σύμφωνα με την οποία θα υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες να δηλώσουν έναν ή και περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς όπου μόνο μέσω αυτών θα πραγματοποιούν συναλλαγές με πελάτες ή προμηθευτές. Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, το υπ. Οικονομικών θέλει να αποκλείσει φαινόμενα όπου πελάτες των επαγγελματιών καταθέτουν χρήματα μέσω e-banking ή απευθείας στο γκισέ των τραπεζών σε προσωπικούς λογαριασμούς των επιτηδευματιών προκειμένου οι τελευταίοι να μην τα εμφανίσουν ως έσοδα από τη δραστηριότητά τους και φυσικά να μη φορολογηθούν για αυτά.
Ωστόσο, οι ελεγκτές των εφοριών, του ΣΔΟΕ και των άλλων ελεγκτικών κέντρων χτενίζουν κυριολεκτικά όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, όχι μόνο των επαγγελματιών που βρίσκονται σε έλεγχο, αλλά ακόμη και συγγενικών τους προσώπων για να εντοπίσουν τέτοιες περιπτώσεις.
Για «διακοπές»
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που αναφέρει στο «Βήμα» ελεγκτής μεγάλης Εφορίας όπου μετά από διασταύρωση διαπιστώθηκε ότι επαγγελματίας είχε ζητήσει από πελάτες του να καταθέτουν χρήματα στον προσωπικό του λογαριασμό χωρίς φυσικά να τους κόβει απόδειξη και στην αιτιολογία της μεταφοράς του ποσού τούς ζητούσε να αναγράφουν τη λέξη «διακοπές». Με αυτόν τον τρόπο ήθελε ο επαγγελματίας να μην κεντρίσει το ενδιαφέρον των ελεγκτών και να φανεί ότι ένας φίλος τους απλώς τους έκανε κατάθεση στην τράπεζα για να καλύψει με αυτόν τον τρόπο το κόστος των κοινών καλοκαιρινών διακοπών τους.
Επίσης, στην παραπάνω απόφαση θα προβλέπεται ότι για να χτίσει ο απλός πολίτης αφορολόγητο όριο θα πρέπει οι πληρωμές που κάνει να κατευθύνονται στον δηλωμένο επαγγελματικό λογαριασμό του επιχειρηματία. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν στο υπουργείο Οικονομικών να χρησιμοποιήσουν τους φορολογουμένους ως μέσο πίεσης στους επιτηδευματίας ώστε να κόβουν αποδείξεις και να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο επαγγελματικούς λογαριασμούς.
Αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα πιάσει σε επαγγέλματα όπως γιατροί, δικηγόροι, συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί κ.τ.λ.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις
Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα καταγράφονται στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb ή άλλων ιστοσελίδων προκειμένου να μπει ένα φρένο στην πληγή της διαρροής εσόδων όπου κατατίθενται χρήματα στο εξωτερικό π.χ. μέσω PayPal και δεν εμφανίζονται ποτέ στην Ελλάδα. Οι απώλειες εσόδων για το 2016 ήταν σημαντικές σύμφωνα με αρμοδίους και σε μεγάλο βαθμό συνεχίζονται και μέσα στο 2017, σύμφωνα και με τα στοιχεία για το τουριστικό συνάλλαγμα.Φρένο θέλει να βάλει το υπουργείο και στη νέα τάση που επικρατεί σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου μεγάλες εταιρείες προσφέρουν σε επιχειρήσεις POS, ενώ έχουν δυσμενή στοιχεία ή χρωστούν στο Δημόσιο (Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία) και δεν μπορούν να προμηθευτούν τις εν λόγω συσκευές από ελληνικές τράπεζες.
Οι συγκεκριμένες εταιρείες, όπου είναι γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών και λειτουργούν νόμιμα σε πολλά κράτη του κόσμου, έρχονται σε συμφωνία απευθείας με τους επαγγελματίες πελάτες τους και τους ρωτούν σε ποιον λογαριασμό θέλουν να τους πιστώσουν τα λεφτά των συναλλαγών που γίνονται με κάρτες στα μηχανάκια που τους έχουν τοποθετήσει. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση φοβάται ότι θα της δεσμευτεί ο λογαριασμός, γιατί π.χ. χρωστάει στο ΙΚΑ, τα χρήματα μπορεί να τα μεταφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία σε κάποιον άλλον λογαριασμό ή να καθυστερήσει να καταθέσει τα χρήματα για να μη δεσμευτούν. Μάλιστα για αυτές τις υπηρεσίες που προσφέρουν χρεώνουν πολύ υψηλές προμήθειες (π.χ. κοντά στο 3%) από 0,6% έως 1,4% που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες.
Σε αυτές τις συναλλαγές το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βάλει φρένο ή τουλάχιστον να ελέγξει τη ροή του χρήματος.
Οσον αφορά την απαίτηση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων ο επαγγελματικός λογαριασμός που διαθέτουν να είναι ακατάσχετος, στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι οι δανειστές δεν το επιτρέπουν όσο τα ποσοστά φοροδιαφυγής συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας είναι υψηλά. Μόλις μειωθούν, είναι πολύ πιθανόν να επιτραπούν και οι ακατάσχετοι επαγγελματικοί λογαριασμοί.