Τον Νοέμβριο το πρώτο ραβασάκι των 4 δισ. ευρώ προς τους δανειολήπτες με μακροχρόνια μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Ραβασάκι ύψους 4 δισ. ευρώ θα λάβουν τον Νοέμβριο οι δανειολήπτες με μακροχρόνια μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς θα τους επιδοθούν οι πρώτες μαζικές διαταγές πληρωμής για τις οφειλές τους προς τις τράπεζες.
Οι διαταγές πληρωμής που αναμένεται να λάβουν χιλιάδες οφειλέτες δανειολήπτες αποτελούν το πρώτο, μεγάλο κύμα νομικών ενεργειών τις οποίες έχουν κινήσει οι τράπεζες και οι οποίες έχουν ωριμάσει. Αφορούν καταγγελίες δανείων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες στις αρχές του 2017 και οι οποίες παίρνουν πλέον τη μορφή εκτελεστών τίτλων με τις επικείμενες επιδόσεις των διαταγών πληρωμής.
Ως αποτέλεσμα, οι επιδόσεις των διαταγών πληρωμής θα φέρουν άμεσα για τους μεν «κόκκινους» δανειολήπτες στεγαστικών δανείων κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, για τους δε «κόκκινους» δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων έρευνα για την ακίνητη περιουσία τους.
Καταγγελία στις 210 ημέρες καθυστέρησης
Εν τω μεταξύ, μετά το καλοκαίρι κατακόρυφη αύξηση από τις τράπεζες παρουσιάζουν και οι νέες καταγγελίες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπό την εντεινόμενη πίεση του SSM για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την ανάκτηση ενεχύρων, οι τράπεζες προχωρούν πλέον σε καταγγελίες μη εξυπηρετούμενων δανείων, όχι στις 360 ημέρες καθυστέρησης, όπως συνήθιζαν μέχρι πρότινος, αλλά στις 210 ημέρες καθυστέρησης.
Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του 2016 οι καταγγελμένες απαιτήσεις στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος ανέρχονταν σε 48 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 45% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Ωστόσο, αυτές στην πλειοψηφία τους δεν προχωρούσαν μέχρι την έκδοση διαταγής πληρωμής, κάτι για το οποίο πίεσε εντόνως τις τράπεζες ο SSM.
Μία μορφή της πίεσης αυτής είναι και οι πωλήσεις καταγγελμένων χαρτοφυλακίων που εγκαινίασε η Eurobank, με την πρόσφατη πώληση καταγγελμένων καταναλωτικών δανείων στην Intrum, και αναμένεται να ακολουθηθεί και από τις υπόλοιπες τράπεζες.
Εποπτεία για τον ρυθμό ανάκτησης
Οι καταγγελίες δανείων υπαγορεύονται στις τράπεζες και από το πλαίσιο της στοχοθεσίας που έχει συμφωνηθεί με τον SSM για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Το πλαίσιο αυτό προβλέπει κατ’ αρχάς ότι οι εποπτικές αρχές θα παρακολουθούν τον ρυθμό ανάκτησης σε μετρητά μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το μέσο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή θα καταγράφουν τις εισπράξεις των τραπεζών τόσο από αποπληρωμές όσο και από ρευστοποιήσεις και μεταβιβάσεις δανείων.
Απώτερος σκοπός των ολοκληρωμένων πλέον νομικών ενεργειών των τραπεζών είναι η ετήσια αύξηση των εισπράξεων οφειλών, κατόπιν συνεχώς αυξανόμενων ταμειακών εισροών από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης συνολικής κάλυψης των καταγγελμένων ανοιγμάτων των τραπεζών είναι υψηλότερος έναντι των άλλων κατηγοριών και ανέρχεται στο 104,7%. Ειδικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν διενεργήσει προβλέψεις ύψους 29 δισ. ευρώ (που αντιστοιχεί στο 60,7% του δείκτη) για τις καταγγελμένες απαιτήσεις, ενώ υφίστανται και εξασφαλίσεις συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ (που αντιστοιχεί στο 40% του δείκτη).