Βρήκε χρήματα και πληρώνει τις υποχρεώσεις του το ελληνικό Δημόσιο. Συνολικά από τις αρχές του έτους έχει επιστρέψει φόρους ύψους 4,077 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού (προβλέπονται επιστροφές 4,686 δισ. ευρώ).
«Οι φωνές» των πιστωτών της χώρας και κυρίως η απειλή μη εκταμίευσης της δόσης φαίνεται ότι «έπιασαν» τόπο και η κυβέρνηση επιδίδεται σε μία άνευ προηγουμένου αποπληρωμή των οφειλών της, κυρίως των φόρων που εκκρεμούν για διάστημα ακόμα και πέντε χρόνων. Ταυτόχρονα, ο αναθεωρημένος στόχος των εσόδων (το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μικρότερα έσοδα) επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικές επιστροφές.
Από το οικονομικό επιτελείο διευκρινίζουν ότι οι αυξημένες επιστροφές φόρων επηρεάζουν μόνο το ταμειακό αποτέλεσμα και όχι το δημοσιονομικό, καθώς είναι ουδέτερες, αφού συνιστούν ισόποση μείωση των υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή, το ποσό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου έχει συνυπολογιστεί στο έλλειμμα. Πάντως, η μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού ανάγκασε την κυβέρνηση να «κρατήσει» σε χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες προκειμένου να μην «απειληθεί» το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.
Η υπέρβαση των επιστροφών φόρων στο εννεάμηνο είναι 1,762 δισ. σε σχέση με τον στόχο, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο επιστράφησαν 1,5 δισ. ευρώ. Πάντως, το γεγονός ότι άνοιξε η στρόφιγγα των επιστροφών αναμένεται να τονώσει την αγορά που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση προσδοκά αφενός να ενισχύσει την ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος αφετέρου να καταφέρει έστω και την τελευταία στιγμή να αποπληρώσει οφειλές ύψους 1,2 δισ. ώστε να παραμείνει διαθέσιμη η δεύτερη υποδόση των 800 εκατ. για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Οπως προαναφέρθηκε, το πλεόνασμα διασώθηκε από την υπερσυγκράτηση των δαπανών οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 2,316 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, εκ των οποίων 722 εκατ. αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Με βάση τα ανωτέρω, το πρωτογενές πλεόνασμα συντηρείται κοντά στον στόχο αλλά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καταγράφεται, έστω και οριακή, απόκλιση. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 4,502 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν 4,556 δισ. με υστέρηση 54 εκατ. Σημειώνεται ότι ο ετήσιος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι 4,337 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα:
1. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 35,989 δισ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,391 δισ. Από το παραπάνω ποσό περίπου τα 500 εκατ. προκύπτουν από τη μείωση των φορολογικών εσόδων. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου. Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι η απόκλιση από τον στόχο οφείλεται κυρίως:
• στις αυξημένες επιστροφές εσόδων και
• στην έναρξη καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2017 (1.027 εκατ. ευρώ), από τον μήνα Σεπτέμβριο, αντί για το μήνα Αύγουστο, όπως είχε προβλεφθεί.
2. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθαν στα 36,356 δισ. και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,316 δισ. έναντι του στόχου. Μειωμένες ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 161 εκατ., το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 139 εκατ., τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ., οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 334 εκατ. και η συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας κατά 60 εκατ.
3. Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,777 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 722 εκατ. ευρώ.