Την ώρα που η ΕΜΥ προειδοποιεί με πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, οι καταναλωτές που θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να καταφύγουν σε κλιματιστικά και σόμπες, βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς εκκρεμεί η οριστικοποίηση του ποσού των αναδρομικών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που θα πρέπει να εισπράξει μέσω αυξήσεων η ΔΕΗ καθώς και η αλλαγή στους λογαριασμούς των κλιμακίων χρέωσης των ΥΚΩ.
Ήδη η ΡΑΕ φαίνεται να καταλήγει στο ποσό των 375 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες της ΔΕΗ για ΥΚΩ την περίοδο 2012-2015, ποσό που αναμένεται τελικά να επωμιστούν οι καταναλωτές από τις αρχές του 2018 και μέχρι το 2022, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος.
Ωστόσο, η διοίκηση της ΔΕH επιμένει στη διεκδίκηση 700 εκατ. ευρώ για ποσά της περιόδου 2012 -2016, τα οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να της αποδοθούν, καθώς δεν έχουν καλυφθεί οι δαπάνες που έκανε για την ηλεκτροδότηση των νησιών. Παράλληλα, η ΔΕΗ μέσα από την επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, απειλεί με προσφυγή στη Διαιτησία αμφισβητώντας τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ προς τον υπουργό ΠΕΝ πως τα ποσά που θα πρέπει να εισπράξει τελικά ανέρχονται σε 375 εκατ. ευρώ και όχι σε 700 εκατ. ευρώ, με σκοπό τον περιορισμό των επιβαρύνσεων στους καταναλωτές.
Αν και τα ποσά αυτά σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να ανακτώνται ανά έτος, η πρακτική που ακολουθούνταν από τους εποπτεύοντες υπουργούς ήταν η μετακύλισή τους για την επόμενη χρονιά προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος από την επιβάρυνση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί ένας λογαριασμός εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που τελικά εκκαθαρίζεται με την πίεση του μνημονίου.
Όποιο όμως τελικά και αν είναι το ποσό, οι Έλληνες καταναλωτές είναι αυτοί που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» που θα δουν τους λογαριασμούς τους να φουσκώνουν. Αν και η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς τα πρόσθετα αυτά ποσά να μετακυλιστούν σταδιακά μέσα στην περίοδο 2018 -2022, εντούτοις η επιβάρυνση των νοικοκυριών θα είναι μεγάλη, ειδικά αν τελικά η ΔΕΗ προσφύγει στη Δικαιοσύνη και δικαιωθεί για τα 700 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές, η διοίκηση της εταιρείας εμμένει στη διεκδίκησή της, λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος να φτάνουν τα 2,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η καθυστέρηση της είσπραξής τους μέσα από τα προγράμματα διακανονισμού που επέλεξε η διοίκηση και αφετέρου οι υψηλές δανειακές υποχρεώσεις που έχει στην προσεχή διετία τη στρέφουν σε μία καθαρά στείρα εισπρακτική πρακτική.
Πάντως, το θέμα των αναδρομικών ΥΚΩ, βρίσκεται στους θεσμούς, οι οποίοι και θα κληθούν να αποδεχτούν ή να απορρίψουν τη μεθοδολογία που ακολούθησε η ΡΑΕ για τον υπολογισμό τους αλλά και το ύψος των διεκδικήσεων της ΔΕH.
Παράλληλα, πρόσθετες χρεώσεις αναμένονται και από την καθυστέρηση στη θέσπιση των αλλαγών των κλιμακίων χρέωσης των ΥΚΩ. Πέρυσι την άνοιξη οι καταναλωτές που έλαβαν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ, είδαν υπέρογκες αυξήσεις στις χρεώσεις για το ρεύμα που κατανάλωσαν, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι η ΔΕΗ τους «τιμώρησε» για τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών που έκαναν προκειμένου να ζεσταθούν.
Ο λόγος έχει να κάνει με την κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα αν κάποιος ξεπερνά τα συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης τότε δεν πληρώνει μόνο τις επιπλέον ποσότητες με την επόμενη υψηλότερη χρέωση αλλά κι εκείνες που έκαψε παρά το ό,τι αντιστοιχούν στη χαμηλότερη.
Για παράδειγμα εάν ένα νοικοκυριό με τη σημερινή χρέωση ξεπεράσει το όριο των 2000 κιλοβατωρών θα πληρώσει επιπλέον 64,5 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι κλίμακες είναι 0 – 1600 κιλοβατώρες (χρέωση 0,00699 ευρώ η κιλοβατώρα) 1601- 2000 κιλοβατώρες (0,01570 ευρώ η κιλοβατώρα), 2001- 3000 κιλοβατώρες (0,03987 ευρώ η κιλοβατώρα) και 3001 κιλοβατώρες και άνω (0,04488 ευρώ η κιλοβατώρα), με τον καταναλωτή που ξεπερνά το όριο κατανάλωσης να χρεώνεται για όλη την ενέργεια που καταναλώνει με την υψηλότερη χρέωση της ανώτερης κλίμακας.
Το φαινόμενο αυτό είχε επισημανθεί και η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας να προχωρήσει σε αλλαγή των χρεώσεων και των κλιμάκων. Και παρότι η πρόταση της ΡΑΕ ετοιμάστηκε, εντούτοις δεν έχει υιοθετηθεί καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, που έχει καθυστερήσει