Πρόταση για τον τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών στο μέλλον κατέθεσε χθες το RICS Greece, ο φορέας ορκωτών εκτιμητών ακινήτων, μέσω του προέδρου του, Θωμά Ζιώγα.
Σύμφωνα με αυτήν, θα πρέπει το νέο σύστημα να λαμβάνει υπόψη του ένα ευρύ πλαίσιο αξιών, όπως η φορολογητέα, η δηλωθείσα αξία αγοραπωλησίας ή μισθώματος, η αγοραία/εμπορική αξία και το κόστος αντικατάστασης. Ο δε υπολογισμός των φόρων κατοχής ακινήτων προτείνεται να γίνεται βάσει των μέσων τιμών αγοράς ανά τύπο ακινήτου. Παράλληλα, ο κ. Ζιώγας πρότεινε η επιβολή των φόρων μεταβίβασης να γίνεται στη δηλωθείσα αξία, αλλά με ταυτόχρονη ύπαρξη κινήτρων για τη δήλωση της πραγματικής τιμής πώλησης και όχι μιας πλασματικής, που συχνά καταγράφεται σήμερα.
Με τη σειρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές, αλλά το σύστημα των αντικειμενικών αξιών να λειτουργεί ως ένα εργαλείο «στάθμισης» της αξίας των ακινήτων, για να μπορεί το Δημόσιο να υπολογίζει τον επιβαλλόμενο φόρο, όπως συμβαίνει σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες.
Οπως επισήμανε ο κ. Δημήτρης Ανδρίτσος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Services, σε μελέτες που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια και επί ενός δείγματος 800 πραγματικών συναλλαγών της περιόδου 2016-2017, προέκυψε ότι το 70% των πράξεων πραγματοποιήθηκε σε εύλογο τίμημα. Στον αντίποδα και παρά την κρατούσα αίσθηση, μόλις το 30% των αγοραπωλησιών έγινε σε τιμές που θεωρούνται «πιεσμένες», δηλαδή από πωλητές οι οποίοι επείγονταν να πουλήσουν λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Κατά τον ίδιο, με την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών τιμών του 2015, «το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν στο 30% οι αποκλίσεις μεταξύ των φορολογουμένων, με αποτέλεσμα οι ακριβότερες περιοχές να πληρώνουν ακόμα περισσότερο και οι φθηνότερες ακόμα λιγότερο».