ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η συμφωνία για αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ύψους 2,4 δισ. δολ. που προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, βρήκε τους εκπροσώπους των θεσμών μάλλον ανενημέρωτους.
Οι θεσμοί αναμένονται να αξιολογήσουν τα δεδομένα της συμφωνίας το επόμενο διάστημα και να κρίνουν κατά πόσον μια τέτοια συμφωνία είναι συμβατή με τους στόχους του προγράμματος.
«Αναμένουμε ότι όλες οι πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών θα είναι συμβατές με τους στόχους του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας και θα τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής», δήλωνε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθετε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα προβούν στις απαραίτητες εκτιμήσεις συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης των αμυντικών δαπανών, για να επαληθεύσουν εάν οι δεσμεύσεις τηρούνται.
Σταδιακά η αποπληρωμή
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η αποπληρωμή τής αναβάθμισης θα γίνει σταδιακά στα επόμενα 10 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, η αναβάθμιση των F-16 θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 1,1 δισ. δολ.
Αυτά που θα κρίνουν κατά πόσον μια τέτοια συμφωνία μπορεί να αποτελέσει αγκάθι στις σχέσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση είναι οι όροι της αλλά και το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας όπως ξεκαθαρίζουν στις Βρυξέλλες.
Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς στο μνημόνιο υπάρχουν όρια στα επίπεδα δαπανών συμπεριλαμβανομένων των δαπανών στον αμυντικό τομέα. Τότε θα κληθούν οι εκπρόσωποι των θεσμών να κρίνουν κατά πόσον η συμφωνία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών βρίσκεται μέσα σε αυτά τα όρια.