Σκληρή απάντηση της Αμερικανίδας πρέσβειρας: «Η Μόσχα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις συνέπειες το καθεστώς Άσαντ, που επιμένει στη χρήση χημικών ως όπλα»
Το δικαίωμα του βέτο άσκησε η ρωσική κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμποδίζοντας τη νέα αποστολή ελεγκτών στο έδαφος της Συρίας, προκειμένου να συγκεντρωθούν περαιτέρω στοιχεία αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η έρευνα που διεξάγουν ανεξάρτητοι ελεγκτές, ειδικοί στα χημικά όπλα, αφορά την επίθεση με βόμβες που περιείχαν το αέριο Σαρίν σε εδάφη που κατείχαν οι αντίπαλοι του Μπασάρ αλ Άσαντ, στην πόλη Καν Σεϊκχούν, με συνέπεια δεκάδες άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο.
Η Ρωσία ζήτησε να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση σχετικά με την έκθεση των ελεγκτών. Προκειμένου να εμποδίσει τη διαδικασία, ο εκπρόσωπος της Μόσχας, Βασίλι Νεμπέντζια, άσκησε το δικαίωμα του βέτο και υποχρέωσε τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να παρατείνουν τη συζήτηση για μετά τις 26 Οκτωβρίου, οπότε θα λάβει χώρα η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η κίνηση της Ρωσίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, η οποία δήλωσε ότι «για μία ακόμη φορά η Ρωσία έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου το βαρβαρικό καθεστώς του Άσαντ να μην δεχθεί τις συνέπειες, ενώ επιμένει στη χρήση χημικών ως όπλα». Η Νίκι Χέιλι δεν εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ η δήλωσή της έγινε επισήμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Αφρική.
Από τη σημερινή ψηφοφορία απείχε η Κίνα, ενώ η Βολιβία συντάχθηκε στο πλευρό της Μόσχας, ψηφίζοντας όχι στην πρόταση για νέους ελέγχους. Θετική ψήφο έδωσαν 11 μέλη του Συμβουλίου.