Η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ το 2016 σε επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο εδώ και εκατομμύρια χρόνια και μπορεί να επιφέρει άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά 20 μέτρα και αύξηση των θερμοκρασιών κατά 3 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του κύριου παραγόμενου από τον άνθρωποι αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έφτασε τα 403,3 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), από 400,0 το 2015, αναφέρεται στο ετήσιο Δελτίο για τα Αέρια του Θερμοκηπίου που εκδίδει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).
Αυτός ο ρυθμός αύξησης ήταν 50% ταχύτερος από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετία, ανεβάζοντας τα επίπεδα του CO2 45% πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και ακόμη περισσότερο έξω από το φάσμα των 180-280 ppm που είχαμε δει σε πρόσφατους κύκλους παγετώνων και πιο θερμών περιόδων.
«Σήμερα η συγκέντρωση CO2 γύρω στα 400 ppm υπερβαίνει τη φυσική διακύμανση που βλέπαμε επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια», αναφέρεται στο δελτίο του ΠΜΟ.
Τα τελευταία δεδομένα εντείνουν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στη Βόννη, όταν υπουργοι Περιβάλλοντος απ’ όλον τον κόσμο θα εκπονήσουν κατευθύνσεις για την κλιματική συμφωνία του Παρισιού που συνήφθη το 2015 από 195 χώρες.
Η συμφωνία βρίσκεται ήδη υπό πίεση επειδή ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, με την οποία επιδιώκεται να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Οι ανθρώπινες εκπομπές CO2 από πηγές όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο, το τσιμέντο και η αποδάσωση, έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2016 και το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο αύξησε ακόμη περισσότερο τα επίπεδα του CO2, ανακοίνωσε ο ΠΜΟ.
Απ’ όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες, ο κόσμος δεν είχε γνωρίσει ποτέ ως τώρα αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα όπως αυτή των πρόσφατων δεκαετιών, που συνέβη 100 φορές ταχύτερα απ’ ό,τι όταν ο κόσμος έβγαινε από την τελευταία εποχή των πάγων.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν τα προϊστορικά επίπεδα από μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα που βρίσκονται στους αρχαίους πάγους της Ανταρκτικής και μπορούν να έχουν ακόμη παλαιότερα δεδομένα από απολιθώματα και χημικά παγιδευμένα σε ίζημα.
Η τελευταία φορά που τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα είχαν φθάσει τα 400 ppm ήταν πριν από 3-5 εκατομμύρια χρόνια, στη μέση Πλειόκαινο εποχή.
«Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν 2-3 βαθμους Κελσίου υψηλότερες απ’ ό,τι σήμερα, οι πάγοι στη Γροιλανδία και τη Δυτική Ανταρκτική έλιωσαν και ακόμη και τμήματα των πάγων της ανατολικής Ανταρκτικής υποχώρησαν, κάνοντας τη στάθμη της θάλασσας να αυξηθεί κατά 10-20 μέτρα σε σχέση με σήμερα», αναφέρεται στο δελτίο το ΠΜΟ.