ΟΠΕΚΕΠΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ενημερωθείτε αναλυτικά για το τι ισχύει σχετικά με τη διαγραφή της προκαταβολής φόρου από την εφορία, ποιους αγρότες αφορά και τι θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να την εξασφαλίσουν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
News: Σε διαγραφή της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί σε όσους αγρότες προχώρησαν σε διακοπή της ατομικής επιχειρηματικής τους δραστηριότητας θα πρέπει να προχωρά η εφορία, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Το συγκεκριμένο έγγραφο έρχεται να «απαντήσει» στο πρόβλημα που αντιμετώπισαν φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι- φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα οι οποίοι προχώρησαν στο κλείσιμο των βιβλίων τους, δίχως να προχωρήσουν σε έναρξη κάποιας νέας δραστηριότητας. Παρ’ όλα αυτά, η εφορία προχώρησε σε βεβαίωση της προκαταβολής φόρου η οποία για το 2017 (εισοδήματα 2016) για τους επαγγελματίες αγρότες αντιστοιχεί στο 100% του οφειλόμενου ποσού, γράφει το ypaithros.gr.
Η εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή αφορά εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2016 και, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι
-Αν στη δήλωση περιλαμβάνονται και εισοδήματα για τα οποία ο φόρος παρακρατείται ή καταβάλλεται κατά τις διατάξεις των επόμενων παραγράφων, ο φόρος που παρακρατήθηκε ή καταβλήθηκε για τα εισοδήματα αυτά εκπίπτει από το φόρο που πρέπει να βεβαιωθεί κατά το προηγούμενο εδάφιο.
-Αν το εισόδημα με βάση το οποίο ενεργείται η βεβαίωση του φόρου προσδιορίζεται κατά τρόπο τεκμαρτό, ο φόρος που αναλογεί στο τεκμαρτό αυτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ποσού που πρέπει να βεβαιωθεί κατά το άρθρο αυτό. Όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά το προς βεβαίωση ποσό της παραγράφου αυτής περιορίζεται στο μισό.
-Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει στη βεβαίωση του προκαταβλητέου ποσού φόρου, με βάση την υπάρχουσα εγγραφή για το εγγύτερο, πριν από την παράλειψη υποβολής της δήλωσης οικονομικό έτος, εφόσον διαπιστώνεται ότι ο υπόχρεος εξακολουθεί να αποκτά το εισόδημα.
Αναλυτικά η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ έχει ως εξής:
«Θέμα: Πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τη βεβαίωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης
Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της ΠΟΛ.1067/20.3.2015 εγκυκλίου μας, με την οποία κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του άρθρου 67 του ν.4172/2013 σχετικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, καθώς και των άρθρων 69 και 70 του ίδιου νόμου αναφορικά με την προκαταβολή φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 69 του ν.4172/2013 ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας βεβαιώνεται ποσό ίσο με το εκατό τοις εκατό (100%) του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για τα κέρδη που προκύπτουν από το φορολογικό έτος που αρχίζει από 1-1-2016. Αν στη δήλωση περιλαμβάνονται και εισοδήματα για τα οποία ο φόρος παρακρατείται ή καταβάλλεται κατά τις διατάξεις των επόμενων παραγράφων, ο φόρος που παρακρατήθηκε ή καταβλήθηκε για τα εισοδήματα αυτά εκπίπτει από το φόρο που πρέπει να βεβαιωθεί κατά το προηγούμενο εδάφιο. Αν το εισόδημα με βάση το οποίο ενεργείται η βεβαίωση του φόρου προσδιορίζεται κατά τρόπο τεκμαρτό, ο φόρος που αναλογεί στο τεκμαρτό αυτό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ποσού που πρέπει να βεβαιωθεί κατά το άρθρο αυτό. Όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά το προς βεβαίωση ποσό της παραγράφου αυτής περιορίζεται στο μισό.
Επίσης, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 69 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι αν δεν υποβληθεί δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση προβαίνει στη βεβαίωση του προκαταβλητέου ποσού φόρου, με βάση την υπάρχουσα εγγραφή για το εγγύτερο, πριν από την παράλειψη υποβολής της δήλωσης οικονομικό έτος, εφόσον διαπιστώνεται ότι ο υπόχρεος εξακολουθεί να αποκτά το εισόδημα.
Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι η βεβαίωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα, γίνεται, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, έναντι του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους, σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος που αφορά η δήλωση και δεν έχει υποβληθεί εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου καθόσον δεν υφίσταται εισόδημα στο διανυόμενο αυτό έτος (έτος υποβολής της δήλωσης)».