ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Η Ουγγαρία ζήτησε χθες την ταχύτερη δυνατή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, την ώρα που δυνάμεις όπως η Τουρκία και η Κίνα επιχειρούν να διεισδύσουν στην περιοχή. «Η επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας είναι μια εγγύηση ασφαλείας», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιτζάρτο σε κοινή συνέντευξη Tύπου με αξιωματούχους από την Κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια. «Αν στα Δυτικά Βαλκάνια υπάρξει αστάθεια και εντάσεις, ο κίνδυνος θα είναι σοβαρός για όλη την Ευρώπη».
Ο κ. Σζιτζάρτο υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2018. Παράλληλα, η Ε.Ε. πρέπει να προσφέρει στη Βοσνία και στο Κόσοβο «ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους και χρονοδιαγράμματα σύγκλισης», ενώ και το ΝΑΤΟ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ στη σύνοδο του Δεκεμβρίου. «Μόνο η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια θα μπορούσε να σταματήσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης», προσέθεσε ο Ούγγρος υπουργός, εκτιμώντας ότι «αυτήν τη στιγμή η Ε.Ε. δεν έχει στρατηγική σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια». Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ: «Η χώρα μας περιστοιχίζεται από κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά βρίσκεται στην περιφέρεια της πολιτικής προσοχής της Ενωσης», υποστήριξε.
Την ίδια στιγμή, άλλες δυνάμεις όπως η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα επιζητούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή. Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στο Βελιγράδι, όπου συζήτησε με τη σερβική ηγεσία το έργο διέλευσης του αγωγού ρωσικού αερίου South Stream, μέσω Σερβίας. Η άνοδος φιλοδυτικής κυβέρνησης στην εξουσία στην ΠΓΔΜ και η εγκατάλειψη των σχεδίων για την διέλευση του αγωγού από την Ελλάδα έχουν αλλάξει τα ρωσοτουρκικά σχέδια, πριμοδοτώντας τη διαδρομή μέσω Βουλγαρίας – Σερβίας.
Στη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρόεδρος Ερντογάν συζήτησε επίσης την εμπλοκή τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα ανακαίνισης παλαιών υποδομών. Ισχυρός παίκτης στον τομέα αυτό, πάντως, είναι και η Κίνα, η οποία μεταξύ άλλων επενδύει 3 δισ. ευρώ για τη σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στο Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη.