Δύο εικοσιτετράωρα αφότου οι διωκτικές αρχές κατάφεραν, την τελευταία στιγμή, να προλάβουν μια δυνητικά πολύνεκρη επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές του Παρισιού, στο 16ο Διαμέρισμα, η Γαλλία ψήφισε τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.
Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αν και ουσιώδη στοιχεία της μονιμοποιούνται με τον νέο νόμο. Το ερώτημα που τίθεται, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, είναι κατά πόσον ο Μακρόν μπορεί να αποσοβήσει την τρομοκρατική απειλή, χωρίς να ολισθήσει στον αυταρχισμό.
Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε την Τρίτη από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση αποτέλεσε οξύ θέμα αντιπαράθεσης. Eπεκτείνει τις εξουσίες και τη δικαιοδοσία της αστυνομίας, ενώ διασφαλίζει πρακτικές που, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παραβιάζουν τα δικαιώματα του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Επιπροσθέτως, ο Μακρόν αντιμετωπίζει μία ακόμα πολιτική πρόκληση. Θα προτιμήσει, άραγε, να εκτεθεί σε κατηγορίες για αυταρχισμό θυσιάζοντας ελευθερίες ενός τμήματος του λαού του; Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μπορεί να μετεξελιχθεί σε στοιχείο που θα βάλει τη σφραγίδα του στην (πρώτη) προεδρική του θητεία.
Η Γαλλία από τον Ιανουάριο χρειάστηκε να αντιμετωπίσει έντεκα τρομοκρατικές επιθέσεις που σχετίζονται με το ακραίο Ισλάμ, μεταξύ των οποίων και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς στα Ηλύσια Πεδία, τρεις μόλις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Οι γαλλικές αρχές σήμερα παρακολουθούν 18.500 άτομα τα οποία διατηρούν σχέσεις ή θεωρούνται φίλα προσκείμενα προς τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως και 200 άτομα που επέστρεψαν από τα πολεμικά πεδία του Ιράκ και της Συρίας.
Ο Μακρόν δεν μπορεί να ξεφύγει από την απειλή. Χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στα θέματα ασφάλειας, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, ο πρόεδρος γρήγορα κατάλαβε πόσο σημαντική είναι η πάταξη της τρομοκρατίας για την πολιτική του επιβίωση. Από την πρώτη του ομιλία κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας.
Τώρα, οι αστυνομικοί θα μπορούν να ερευνούν και να ανακρίνουν άτομα που είναι ύποπτα για τρομοκρατική δράση επί τέσσερις ώρες, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη δικαστική εντολή.
Περιθωριοποίηση
Η κυβέρνηση επιμένει πως τέτοια μέτρα είναι απαραίτητα εξαιτίας των γενικευμένων απειλών κατά της δημόσιας ασφάλειας. Ωστόσο, πολιτικοί της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι τα νέα μέτρα θα κάνουν τον έγχρωμο πληθυσμό της Γαλλίας να νιώθει εις βάρος του διακρίσεις και περιθωριοποίηση.
Επίσης, ο νέος νόμος Μακρόν πρόκειται να βάλει σε δοκιμασία τη Συνθήκη Σένγκεν, καθώς η αστυνομία μπορεί να διενεργήσει ελέγχους στις μεγάλες συνοριακές διαβάσεις και σε περίμετρο 20 χιλιομέτρων από επιλεγμένες τοποθεσίες. Η Γαλλία πραγματοποιεί τέτοιους ελέγχους σε παραβίαση της Συνθήκης Σένγκεν μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν, που συγκλόνισε τη χώρα. Η κατάσταση εξαίρεσης, ωστόσο, πρόκειται να λήξει στις 31 Οκτωβρίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τριετή ανανέωσή της.
Στην πραγματικότητα, λένε οι επικριτές αυτής της στάσης, η Γαλλία καταστρέφει το πνεύμα της Συνθήκης Σένγκεν, καθώς η τριετής εξαίρεση ισοδυναμεί με μόνιμη και ενθαρρύνει άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, να παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς νόμους για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών επικαλούμενες την τρομοκρατία.