Στους ισολογισμούς του 2016 αποτυπώνονται οι συνέπειες -Απτά παραδείγματα
Απτές έχουν αρχίσει να γίνονται οι επιπτώσεις από την πτώχευση της αλυσίδας σούπερμαρκετ Μαρινόπουλος στα οικονομικά μεγέθη δεκάδων εταιρειών που αποτελούσαν τους βασικούς προμηθευτές της. Η περικοπή κατά 50% των απαιτήσεών τους, σύμφωνα με τα όσα προβλεπόταν στη συμφωνία εξυγίανσης και απόκτησης της αλυσίδας από τον Σκλαβενίτη, είχε άμεσες επιδράσεις στις λογιστικές τους καταστάσεις.
Οι περισσότερες εταιρείες είδαν τις πωλήσεις αλλά και τα κέρδη τους να μειώνονται σημαντικά με αποτέλεσμα να προχωρούν σε δραστικές περικοπές των λειτουργικών τους εξόδων, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν μέρος της ζημιάς που έχουν υποστεί.
- Ενδεικτική η περίπτωση της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας Νεογάλ η οποία το 2016 κατέγραψε κάμψη εσόδων και χαμηλά κέρδη, κυρίως λόγω υψηλών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν διαγραφή απαιτήσεων από την αλυσίδα «Μαρινόπουλος».Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη της μετά την πρόβλεψη για φόρους περιορίστηκαν σε 0,42 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων κερδών 0,51 εκατ. ευρώ το 2015, μειωμένα κατά 18,1%.
- Οι απομειώσεις εμπορικών απαιτήσεων όμως από τη λιανεμπορική αλυσίδα «Μαρινόπουλος» έπληξαν και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 της βιομηχανίας τροφίμων ΕΥ.ΓΕ. Πιστιόλας, η οποία είναι πιο γνωστή με το σήμα «Agrino». Το 2016, η Agrino παρουσίασε έσοδα 26,14 εκατ. ευρώ, έναντι 27,505 εκατ. ευρώ το 2015, μειωμένα κατά 5%, ενώ λόγω επιβάρυνσης των λειτουργικών δαπανών της με απομειώσεις ύψους 1,60 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ζημιών από απαιτήσεις και αποθέματα που αφορούσαν την πτωχευμένη αλυσίδα, με αποτέλεσμα το καθαρό της αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε ζημιές 1,39 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,26 εκατ. ευρώ το 2015.
- Πλήγμα υπέστη και η βιομηχανία τροφίμων Elbisco η οποία το 2016 κατέγραψε ενοποιημένα έσοδα 113,43 εκατ. ευρώ, έναντι 117,56 εκατ. ευρώ το 2015, μειωμένα κατά 3,5%. Αν και κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που απέφερε η παύση της συνεργασίας του με τη Μαρινόπουλος, αυτό έγινε με δραστική συμπίεση του συντελεστή μεικτού κέρδους και συνοδεύτηκε με επιβάρυνση ύψους 2,84 εκατ. ευρώ για τη διαγραφή ισόποσων εμπορικών απαιτήσεων από την πτωχευμένη αλυσίδα. Για τους λόγους αυτούς τα καθαρά αποτελέσματά της διαμορφώθηκαν σε ζημιές 2,46 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων ζημιών 1 εκατ. ευρώ τo 2015.
- Διψήφια ποσοστιαία πτώση των πωλήσεών της και αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων και μετά φόρων, λόγω πρόβλεψης ζημιάς 0,29 εκατ. ευρώ για διαγραφή εμπορικών απαιτήσεών της από τη Μαρινόπουλος κατέγραψε η πελοποννησιακή εταιρεία διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας φρούτων και λαχανικών Γεωφρούτα Ελλάς.
- Κάμψη των πωλήσεων της το 2016, λόγω Μαρινόπουλου, κατέγραψε και η βιομηχανία χυμών φρούτων Ελληνικοί Χυμοί, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 24,67 εκατ. ευρώ, αντί 26,36 εκατ. ευρώ το 2015, παρουσιάζοντας πτώση 6,4%.
- Περί τα 6 εκατ. ευρώ «χάθηκαν» από τη βιομηχανία τροφίμων Παπαδοπούλου, λόγω της διαγραφής του 50% της απαίτησης της από την Μαρινόπουλος, ενώ περί το 1 εκατ. ευρώ ήταν η ζημιά για τη βιομηχανία τοματικών προϊόντων Κύκνος.
- Με 1,43 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκε η ιστορική βιομηχανία Γιώτης, ενώ και η γαλακτοβιομηχανία Μεβγάλ προχώρησε σε απομείωση των εμπορικών της απαιτήσεων από τη Μαρινόπουλος ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.
- Τέλος, ιδιαίτερα κακή χρονιά αποδείχτηκε το 2016 για την αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, καθώς οι έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις και, κυρίως, η επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της με τη διαγραφή απαιτήσεων από την Μαρινόπουλος, σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης αρτοσκευασμάτων στις αλυσίδες σουπερμάρκετ, οδήγησαν την επιχείρηση στην καταγραφή ζημιών ύψους 4,7 εκατ. ευρώ.