Μεγάλες πολιτικές αλλαγές έρχονται τους επόμενους μήνες στις Βρυξέλλες, καθώς οι αξιωματούχοι πρέπει να αποφασίσουν ποιοι θα αναλάβουν ρόλους-κλειδιά στα ηνία της Ευρωζώνης.
Πίσω από κλειστές πόρτες έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται διάφορα ονόματα για τις θέσεις του προέδρου του Eurogroup και του Euro Working Group, δύο θέσεις που θεωρούνται κρίσιμες για τη σταθερότητα και το μέλλον της Ευρωζώνης, καθώς θα επιβλέπουν τους νέους κανόνες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Επιπλέον, θα επηρεάσουν τις υποψηφιότητες για την προεδρία και την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο αντικαταστάτης του Ντάισελμπλουμ
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι σήμερα πρόεδρος του Eurogroup και η απόφαση για την αντικατάστασή του αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το CNBC.
Ο Ολλανδός πολιτικός αποχωρεί τον Ιανουάριο και τη θέση του θα αναλάβει ένας από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το CNBC, υπάρχουν πέντε ονόματα που αναφέρονται περισσότερο: του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Luis de Guindos, του Πορτογάλου Mario Centeno, του Σλοβάκου Peter Kazimir, του Γάλλου Bruno Le Maire και του Λουξεμβούργιου Pierre Gramegna.
Ο Luis de Guindos ήταν υποψήφιος -μαζί με τον Ντάισελμπλουμ- στις προηγούμενες εκλογές για την προεδρία του Eurogroup, όμως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετή στήριξη από τους συναδέλφους του. Συχνά αναφέρεται ως ένα από τα πιθανά ονόματα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, άρα ίσως να μην είναι υποψήφιος για το Eurogroup.
Ο Mario Centeno δεν απέκλεισε την προεδρία του Eurogroup σε συνέντευξή του στο CNBC τον Μάιο. Στα «υπέρ» του είναι το γεγονός πως προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας, καθώς επί του παρόντος η πλειονότητα των μεγάλων θέσεων στην Ευρώπη βρίσκονται στα «χέρια» της κεντροδεξιάς και οι αξιωματούχοι της ΕΕ τείνουν να κρατούν ισορροπίες μεταξύ των εθνικοτήτων και των πολιτικών πεποιθήσεων στην κατανομή των ευρωπαϊκών ρόλων.
Ο Peter Kazimir προέρχεται επίσης από την αριστερά, όμως, όπως και ο Ντάισελμπλουμ, θεωρείται κεντροδεξιός. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ζητώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σκληρά οικονομικά μέτρα. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητές του, αν πράγματι οι υπουργοί ψάχνουν για ένα πρόεδρο από την «παραδοσιακή» αριστερά.
Το ίδιο ισχύει και για τον Γάλλο Bruno Le Maire. Δεν είναι μυστικό πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να εξασφαλίσει ορισμένους ρόλους-κλειδιά για τη Γαλλία. Οι ικανότητες του Le Maire είναι πλεονέκτημα, όπως και η ευχέρειά του στη γερμανική γλώσσα, όμως επίσης θεωρείται δεξιός πολιτικός. Ανήκε στο κόμμα Les Republicains και είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση βαθιών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία.
Τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης δεν τα πήγαν καλά στις τελευταίες εκλογές και έχουν δυσκολευτεί για να σχηματίσουν κυβερνήσεις. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές από την αριστερά που θα μπορούσαν να αναλάβουν την προεδρία του Eurogroup. Σ’ αυτή την περίπτωση, νικητής θα μπορούσε να βγει ο Pierre Gramegna του Λουξεμβούργου. Ανήκει σε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προέρχεται από φιλελεύθερο κόμμα.
Οι υποψηφιότητες για το Euro Working Group
Το Euro Working Group βρίσκεται στα χέρια του Αυστριακού Thomas Weiser, ο οποίος έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Φαίνεται πως υπάρχουν δύο χώρες που ενδεχομένως θα αναλάβουν τον ρόλο αυτόν: η Γαλλία και η Φινλανδία. Ωστόσο, αυτός ο ρόλος απαιτεί μετακόμιση στις Βρυξέλλες και ο Γάλλος αντιπρόσωπος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται.
Η ΕΚΤ
Είναι νωρίς ακόμα να γίνεται συζήτηση για το μέλλον της ΕΚΤ, δεδομένου ότι η εντολή του νυν προέδρου λήγει τον Οκτώβριο του 2019. Πριν από αυτό, η Ευρώπη θα πρέπει να επιλέξει τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ -σήμερα είναι ο Vitor Constancio. Η θητεία του Πορτογάλου λήγει τον Μάιο του 2018.
Πιθανός υποψήφιος για τη θέση αυτή θεωρείται ο Ισπανός de Guindos.
Για την ώρα, δεν είναι σίγουρο ότι η Γερμανία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ, παρά τα δημοσιεύματα που «δείχνουν» τον Γενς Βάιντμαν -διοικητή της Bundesbank- για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ορισμένοι, πάντως, υποστηρίζουν πως η Γερμανία θα θελήσει επικεφαλής της ΕΚΤ να μην είναι Γερμανός, προκειμένου να μπορεί να του επιρρίπτει ευθύνες όποτε δεν συμβαδίζει με τα γερμανικά συμφέροντα η πορεία της νομισματικής πολιτικής που θα αποφασίζει.