Τη μεγάλη επιτυχία της Κρητικής ΕΛ.ΑΣ. στην απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, χωρίς να δοθούν λύτρα, αλλά και χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα, θα τη θυμούνται για πολλά χρόνια ακόμη τόσο οι ίδιοι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση όσο και η τοπική κοινωνία της Κρήτης.
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα “Cretapost” στυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες του νησιού για όλους αυτούς τους μήνες εργάζονταν μέρα και νύχτα, μελετώντας προσεχτικά κάθε κίνηση τους προσπαθώντας να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, με κύριο μέλημα τους τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του απαχθέντος.
Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται μέχρι να ξετυλιχτεί έως το τέλος το κουβάρι αυτής της πολύκροτης υπόθεσης, ψάχνοντας σπιθαμή προς σπιθαμή το χώρο της μάντρας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όπου εντοπίστηκε ο επιχειρηματίας, αλλά και αξιολογώντας όλα εκείνα τα στοιχεία, που έχουν πλέον στη διάθεση τους.
Ουσιαστικά ψάχνουν για 4 ή 5 άτομα με καταγωγή από τη νότια Κρήτη που ασχολούνται με εκρηκτικά και όπλα και διαθέτουν “χοντρό” φάκελο στην Ασφάλεια. Και αυτό γιατί, οι 12 συλληφθέντες δεν διαθέτουν το επιχειρησιακό προφίλ για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν την απαγωγή του 53χρονου επιχειρηματία ενώ η συχνή αλλαγή κρησφύγετων και η τελική κρυψώνα στη μάντρα αυτοκινήτων λίγο έξω από το Ρέθυμνο, οδηγούν σε αυτό το ενδεχόμενο.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ επιβεβαιώνουν ότι άτυπος αρχηγός στην ομάδα των 12 που συνελήφθη είναι ένα γνωστό πρόσωπό της Κρήτης που έβγαινε συχνά στα τοπικά κανάλια ως μέλος του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Ωφειλετών Ρεθύμνου.
Ο 45χρονος άνδρας που διαθέτει αγροτικές επιχειρήσεις πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών και μάλιστα κατηγορήθηκε γιατί προσπάθησε να κάψει γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια περίπτωση πλειστηριασμού κατοικίας στην Κρήτη.
Δίπλα στον 45χρονο, ένας μεσίτης που αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και βρισκόταν σε αδιέξοδο, φθάνοντας σε σημείο να εμπλέξει και την 16χρονη κόρη του η οποία χωρίς φυσικά να γνωρίζει το παραμικρό είχε αναλάβει να στέλνει μέσω ΚΤΕΛ τις επιστολές των απαγωγέων στην οικογένεια Λεμπιδάκη.
Στην ομάδα των 12 φιγουράρουν και οι δύο ιδιοκτήτες της μάντρας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που ήταν φυλακισμένος ο Λεμπιδάκης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Μαζί τους, ένας 59χρονος πρώην φυλακισμένος με δραστηριότητα και στην Αμερική καθώς και ένας Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη που γεννήθηκε στα Σκόπια ηλικίας 40 ετών.
Ποιός πρόδωσε τους απαγωγείς
Όπως όλα δείχνουν οι δράστες της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη έκαναν λάθη. Ωστόσο φαίνεται ότι οι αστυνομικοί είχαν αρχικά πληροφορίες από συγκεκριμένο άνθρωπο ο οποίος λειτούργησε ως… “βαθύ λαρύγγι” στην υπόθεση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” ένας άνθρωπος που γνώριζα καλά τους απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη λειτούργησε ως “βαθύ λαρύγγι”. Είναι άνθρωπος με διασυνδέσεις στον χώρο της νύχτας και έδωσε πληροφορίες για τους απαγωγείς. Πληροφορίες για το ποιος είναι ποιος αλλά και για τα σχέδιά τους.
Άνθρωπος της νύχτας έδωσε στοιχεία που οδήγησαν στην απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” ένας άνθρωπος που γνώριζα καλά τους απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη λειτούργησε ως “βαθύ λαρύγγι”. Είναι άνθρωπος με διασυνδέσεις στον χώρο της νύχτας και έδωσε πληροφορίες για τους απαγωγείς.
Ουσιαστικά τα όσα είπε στους αστυνομικούς ο άνθρωπος αυτός έδωσαν ώθηση στις έρευνες, ενώ έκαναν πιο εύκολη τη στοχοποίηση συγκεκριμένων ανθρώπων.
Ταυτόχρονα οι αστυνομικοί φαίνεται ότι άρχισαν να πλησιάζουν πολύ κοντά στους απαγωγής μετά από ένα τυχαίο περιστατικό όταν σε έναν έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τρία άτομα είχαν πετάξει τα κινητά τους.
Ακόμη σε στενή παρακολούθηση όλοι οι χώροι πώλησης καρτοκινητών και καρτών κινητής τηλεφωνίας.
Έτσι οι αστυνομικοί έφτασαν στην ανήλικη κοπέλα η οποία αγόραζε κάρτες και φθηνά κινητά τα οποία χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς. Αμέσως οι αστυνομικοί συνέδεσαν με την υπόθεση και τον πατέρα της, τον 60χρονο μεσίτη ο οποίος βρίσκεται από χθες στα χέρια της αστυνομίας.
Εκπρόσωπος ΕΛ.ΑΣ: Θα γίνουν κι άλλες συλλήψεις για την υπόθεση Λεμπιδάκη
Μεγάλη ημέρα για την ελληνική αστυνομία, χαρακτήρισε την χθεσινή ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 με αφορμή την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Ο κ. Χρονόπουλος έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους του αστυνομικούς τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Αθήνα που πήραν μέρος στην επιχείρηση όλο αυτό το διάστημα, αλλά και για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν.
Η έρευνα, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., είναι σε εξέλιξη, ήδη έχουν συλληφθεί τουλάχιστον επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και μια ανήλικη.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, συνεχίζονται οι προσαγωγές, ενώ τόνισε ότι ο αριθμός των συλλήψεων θα αυξηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Χρονόπουλο, οι επίσημες ανακοινώσεις από την αστυνομία σχετικά με την υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.
Το χρονικό της εξιχνίασης
Περισσότερο από τρεις μήνες πριν, είχαν εντοπίσει και παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κάποιους απο τους δράστες της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη, αλλά δεν έκαναν καμία κίνηση έως ότου διασφαλίσουν απόλυτα τη ζωή και την ακεραιότητα του απαχθέντος.
Όπως έγινε γνωστό οι δράστες από τις 30 Μαρτίου 2017, οπότε απήγαγαν τον 53χρονο επιχειρηματία, είχαν αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρυσφύγετα.
Το τελευταίο ήταν στην εγκαταλελειμμένη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στη βιομηχανική περιοχή του Ρεθύμνου, περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου έγινε σήμερα η επιχείρηση με την ευτυχή κατάληξη.
Οι απαγωγείς κρατούσαν φυλακισμένο τον επιχειρηματία, δεμένο με αλυσίδα από το πόδι, για να μην μπορεί να φύγει, ενώ τον πρόσεχε ένας από αυτούς.
Το νήμα της υπόθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ, άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη, σε τρία άτομα επιβαίνοντες σε ΙΧ αυτοκίνητο, δεν έφερε κανένας κινητό τηλέφωνο και διαπιστώθηκε ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα. Το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.
Από την στιγμή αυτή το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στην Κρήτη με την πολύτιμη συνεργασία των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο νησί. Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Ύστερα από έρευνες και παρακολουθήσεις οι αστυνομικοί κατάφεραν χτες να εντοπίσουν το κρυσφύγετο, όπου κρατείτο ο όμηρος, και χτες το μεσημέρι οργανώθηκε η επιχείρηση για την απελευθέρωσή του, επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες στις 8 το πρωί.
Έως στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και αναμένονται και άλλες συλλήψεις τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Αθήνα.
Eπέστρεψε στο εργοστάσιο των Πλαστικών Κρήτης
Μια μέρα μετά την απελευθέρωσή του από την ομηρεία στην οποία βρισκόταν 187 ημέρες, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης θέλησε να βρεθεί σήμερα στο εργοστάσιο των Πλαστικών Κρήτης.
Εμφανώς συγκινημένος ο Κρητικός επιχειρηματίας συναντήθηκε με τους εργαζομένους αγκαλιάζοντας τους έναν έναν με τους ίδιους να τον υποδέχονται σε κλίμα χαράς. Όταν τον ρώτησαν τι τον κούρασε περισσότερο ο ίδιος ανέφερε “Κουράστηκα περισσότερο στο μυαλό”.
“Νοιώθω περισσότερη δύναμη τώρα που είμαι εδώ” ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στους συνεργάτες του. Μάλιστα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την αστυνομία που τον ελευθέρωσε από την ομηρεία στην οποία βρισκόταν 187 ημέρες