Την επίσημη έγκρισή του για την σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία θα έχει διασυνοριακή αρμοδιότητα, έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εισαγγελία, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της μεταξύ του 2020 και του 2021 και θα έχει αποκλειστική δικαιοδοσία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα συσταθεί μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας 20 κρατών μελών. Οι 8 χώρες που δεν συμμετέχουν επί του παρόντος – η Σουηδία, η Ολλανδία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Δανία – μπορούν να ενταχθούν στη νέα υπηρεσία ανά πάσα στιγμή, εφόσον το επιλέξουν.
Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα είναι στο Λουξεμβούργο, και ο επικεφαλής εισαγγελέας θα συντονίζει τις ποινικές έρευνες που θα διεξάγονται από τους εντεταλμένους εισαγγελείς σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.
Επί του παρόντος, μόνο οι εθνικές αρχές μπορούν να διερευνούν και να διώκουν την απάτη εις βάρος της ΕΕ, όπως η κατάχρηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων ή η διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ωστόσο η αρμοδιότητά τους δεν επεκτείνεται σε διασυνοριακό επίπεδο.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα επιτρέψει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών, τον συντονισμό των αστυνομικών ερευνών, την ταχεία δέσμευση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τη σύλληψη υπόπτων εκτός των συνόρων μιας χώρας. Θα συνεργάζεται στενά και θα συμπληρώνει τις υπηρεσίες του ευρωπαϊκού οργανισμού για τον συντονισμό των ερευνών και των διώξεων μεταξύ των αρμόδιων δικαστικών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ (Eurojust) και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης (OLAF).
Δήλωση της εισηγήτριας
Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Barbara Matera (ΕΛΚ, Ιταλία) δήλωσε τα εξής: “Χάρη στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία θα θέσει το έργο των εθνικών εισαγγελέων υπό την αιγίδα ενός ευρωπαϊκού οργανισμού, θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στον συντονισμό των εθνικών ερευνών για την κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ας ελπίσουμε ότι το πεδίο αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα διευρυνθεί στο άμεσο μέλλον προκειμένου να συμπεριλάβει και διασυνοριακά εγκλήματα, όπως η τρομοκρατία και η εμπορία ανθρώπων”.
Σε συνέχεια της επίσημης έγκρισης του ΕΚ, το Συμβούλιο μπορεί και τυπικά πλέον να εγκρίνει τον κανονισμό για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.