Βάση που θα κυμαίνεται από 360 έως 384 ευρώ θέλει να δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας για τις νέες συντάξεις χηρείας, όσες δηλαδή θα εκδίδονται σύμφωνα με τα νόμο Κατρούγκαλου.
Ήδη έχει σταλεί πρόταση προς τους θεσμούς επισημαίνοντας το όριο των 384 ευρώ, που ισούται με την εθνική σύνταξη μετά από 20 έτη προϋπηρεσίας. Αν η ελληνική πρόταση δεν γίνει δεκτή, έχει ήδη υπάρξει αντιπρόταση για τα 360 ευρώ, που είναι η σύνταξη που χορηγείται στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας θέλει να υπάρξει αυτή η τροποποίηση στο νόμο Κατρούγκαλου είναι επειδή βρέθηκε πως αρκετές νέες συντάξεις χηρείας αποδίδουν ποσά στους δικαιούχους, που είναι μικρότερα ακόμα και από τα 200 ευρώ το μήνα. Μπροστά στον κίνδυνο λοιπόν να χορηγούνται συντάξεις «πείνας», ζητήθηκε να υπάρξει η θεσμοθέτηση αυτού του ορίου.
Την ίδια στιγμή πάντως, η κεντρική ιδέα της διάταξης για τις συντάξεις χηρείας, που επίσης οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις, δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει. Έτσι, όσοι χήροι / ες είναι κάτω των 52 ετών δικαιούνται τη συγκεκριμένη παροχή μόνο για μια τριετία. Εάν είναι άνω των 52 ετών λαμβάνουν σύνταξη για μια τριετία και στη συνέχεια η σύνταξη κόβεται και επαναχορηγείται μόλις ο δικαιούχος συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.
Επίσης, οι συντάξεις χηρείας χορηγούνται στο 50% του συνόλου της παροχής. Αν ο επιζών στα 67 έτη, λαμβάνει σύνταξη τότε η σύνταξη χηρείας που δικαιούται αντιστοιχεί στο 25% του αρχικού ποσού και όχι στο 50%. Η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων αφού έχουν βρεθεί περιπτώσεις δικαιούχων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όμως, χάνουν τη συγκεκριμένη παροχή.