ΚΥΠΡΟΣ : Αρχίζει σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών η εξέταση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ και της Συμμαχίας για σύσταση Εθνικού Ταμείου Αποζημίωσης κουρεμένων.
Λίγο οι πιέσεις των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής και των κατόχων αξιόγραφων, αλλά πολύ περισσότερο οι εκλογές που έρχονται, φαίνεται να καθιστούν το ενδεχόμενο αποζημίωσης όσων υπέστησαν ζημιές με τις αποφάσεις του 2013 λόγω της τραπεζικής και οικονομικής κρίσης τουλάχιστον πιο ορατό. Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Αξιογράφων κατεβαίνει στις προεδρικές εκλογές με δικό του υποψήφιο και ότι ο ΣΥΚΑΛΑ ανακοίνωσε πως θα λάβει αποφάσεις για τον υποψήφιο που θα στηρίξει, στις 18 Νοεμβρίου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και παρά το βαρυφορτωμένο της πρόγραμμα λόγω της εξέτασης του κρατικού προϋπολογισμό η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπως έγραψε ξανά ο «Π, ξεκινά σήμερα την εξέταση της πρότασης νόμου που κατατέθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση πριν τρεις μήνες.
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε επισήμως στη Βουλή στις 7 Ιουλίου και την υπογράφουν ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ και ο Γιώργος Λιλλήκας εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών. Η πρόταση προβλέπει συγκεκριμένα την ίδρυση ταμείου με την επωνυμία «Εθνικό Ταμείο Αποζημίωσης και Κοινωνικής Συνοχής» με σκοπό τη σταδιακή χορήγηση αποζημιώσεων σε κουρεμένους καταθέτες, σε κατόχους αξιογράφων και σε μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην πρόταση, σκοπός του ταμείου είναι: «Να αποζημιώνει σταδιακά, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, τους καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που απώλεσαν τις καταθέσεις τους ύψους πέραν των πρώτων 100.000 ευρώ, τους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου που υπέστησαν υποχρεωτική μετατροπή καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο σε ποσοστό 47,5% των καταθέσεων τους ύψους πέραν των πρώτων 100.000 ευρώ, τους κατόχους αξιογράφων των πιο πάνω αναφερομένων τραπεζικών ιδρυμάτων και τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου πού ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετόχων κατά την 25η Μαρτίου 2013».
Επίσης το ίδιο ταμείο θα μπορεί να ιδρύει ή/και να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικά επιχειρήσεις εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα έχει τη δυνατότητα να έχει στην κατοχή του κινητές και ακίνητες αξίες, ώστε να επιτυγχάνει τους σκοπούς του.
Η πρόταση διευκρινίζει πως οι δικαιούχοι για αποζημίωση από το ταμείο εφόσον είναι φυσικά πρόσωπα πρέπει να έχουν συνεισφορές τριών ετών στο Ταμείων Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην περίπτωση που δικαιούχοι είναι νομικά πρόσωπα να είναι εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το ταμείο θα διαχειρίζεται εννεαμελής επιτροπή που θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και στην οποία θα εκπροσωπούνται οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής, κάτοχοι αξιογράφων και πρώην μέτοχοι της Τρ. Κύπρου.
Δεν αποκλείεται ξεκαθάρισμα προθέσεων
Πέραν της εξέτασης της συγκεκριμένης πρότασης που αφορά τη σύσταση ταμείου για αποζημιώσεις, ενώπιον της Επ. Οικονομικών θα τεθούν επίσης κι άλλα θέματα που σχετίζονται με το θέμα που ενέγραψαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης και Μαρίνος Μουσιούττας. Όπως «η δυνατότητα σταδιακής αποζημίωσης των πληγέντων συμπολιτών μας ως αποτέλεσμα του κουρέματος καταθέσεων και του κλεισίματος της Λαϊκής Τράπεζας, με το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος του εκάστοτε ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού» αλλά και «η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αποζημίωσης των διαφόρων κατηγοριών συμπολιτών μας (καταθέτες και μέτοχοι Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου, ταμεία προνοίας, κάτοχοι αξιογράφων), των οποίων τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρηματοοικονομικού τομέα και της Κυπριακής οικονομίας γενικότερα (σ.σ. αποτελεί πρόταση του Α. Βότση).
Σημειώνεται πάντως πως η σημερινή συζήτηση αρχίζει χωρίς τους άμεσα ενδιαφερομένους αφού ούτε ο ΣΥΚΑΛΑ, ούτε ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων έχουν προσκληθεί.
Οι μόνοι που κλήθηκαν να παραστούν στη σημερινή συζήτηση για το θέμα είναι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράεπζας οπόταν αυτό που αναμένεται είναι να γίνει αναγνώριση εδάφους μεταξύ των κομμάτων, αλλά και ανίχνευση των προθέσεων της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» η πρόταση νόμου για ίδρυση εθνικού ταμείου αποζημίωσης και κοινωνικής συνοχής φαίνεται να έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης, ωστόσο αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα, εφόσον φυσικά δεν υπάρξει αναβολή της συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επ. Οικονομικών που βάσει της ατζέντας της αρχίζει στις 2.00 μετά το μεσημέρι.