Τη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς την Τουρκία να μην δημιουργήσει προστριβές που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ στην EURACTIV.
Πρόσφατα, ο Τουρκοκύπριος υπουργός Εξωτερικών, Tahsin Ertuğruloğlu, άνοιξε τη συζήτηση για την επανένωση της Κύπρου, προσυπογράφοντας την πιθανότητα «οιονεί προσάρτησης» της βόρειας επικράτειας του νησιού, που καταλαμβάνεται από την Τουρκία.
Ο κ. Ertuğruloğlu περιγράφει πώς μπορεί να μοιάζει η Βόρεια Κύπρος: «Μια αυτόνομη δημοκρατία στην οποία η Τουρκία μπορεί να είναι υπεύθυνη για την άμυνα και τις εξωτερικές υποθέσεις, αλλά διάφορες άλλες υποθέσεις θα εμπίπτουν στην κυριαρχία της δημοκρατίας, όπως και στο μοντέλο Γαλλίας-Μονακό ή στο μοντέλο Ηνωμένου Βασιλείου-Γιβραλτάρ».
Ερωτηθείς να σχολιάσει την πρόταση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, αρμόδιος για τις κυπριακές υποθέσεις, Recep Akdağ, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο σενάριο.
«Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αποφασίσουν από κοινού για μια πολιτική λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Milliyet στις 9 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν πλήθος αντιδράσεων στην Αθήνα, η οποία τις απέρριψε ως «απαράδεκτες».
Μια τέτοια διευθέτηση θα «υπονομεύσει τις ενέργειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres, για την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρωτήθηκε από τη EURACTIV, εάν το εν λόγω «σενάριο» βρίσκεται στο τραπέζι σε περίπτωση ενδεχόμενης αποτυχίας των συνομιλιών στην Κύπρο.
«Πιστεύουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν την ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε προστριβής που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας», απάντησε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ταυτόχρονα, έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία διευθέτησης της Κύπρου «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν οι δύο πλευρές και ο ΟΗΕ θα φανεί πιο χρήσιμος, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, για να αρχίσουμε εκ νέου τις συνομιλίες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Μετά την αποτυχία των Κυπριακών συνομιλιών στο Crans Montana τον Ιούλιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, δήλωσε ότι ήταν αδύνατο να βρεθεί μια λύση με βάση τις παραμέτρους της αποστολής του ΟΗΕ.
«Το αποτέλεσμα αυτό καταδεικνύει ότι, στο πλαίσιο των παραμέτρων της αποστολής του ΟΗΕ, δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ψήφισμα. Δεν έχει νόημα να συνεχιστεί υπό αυτές τις παραμέτρους», τόνισε ο κ. Çavuşoğlu.
Σε συνέντευξή του στη EURACTIV τον Ιούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να βρίσκεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και γενικότερα του διεθνούς δικαίου.
«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό πρόβλημα με την επιβολή μηχανισμών και διαδικασιών που δεν εμπίπτουν στο διεθνές πλαίσιο».