Το όνομά του κάθε άλλο παρά άγνωστο μας είναι, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Σεμπαστιάν Κουρτς, που ως υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας έστειλε ουκ ολίγες φορές αντιμεταναστευτικά μηνύματα και πυρά κατά της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού, είναι ο νικητής των χθεσινών εκλογών στην Αυστρία. Στα 31 του ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στην Αυστρία είναι πολύ πιθανό να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της χώρας, κάτι που θα τον έκανε τον νεότερο ηγέτη όχι μόνο στην ιστορία της πατρίδας του αλλά και παγκοσμίως.
Ο Κουρτς γεννήθηκε και ζει ακόμα στη Βιέννη. Έχει σπουδάσει Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έχει υπηρετήσει ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τις συντάξεις. Το πιο σημαντικό πόστο που είχε όμως ήταν αυτό του υπουργείου Εξωτερικών, που ανέλαβε το 2013 και έγινε στα 27 του ο νεότερος επικεφαλής διπλωματίας στην Ευρώπη.
Τώρα μένει να δούμε με ποιον τελικά θα συμμαχήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν και το πιο πιθανό είναι να συγκυβερνήσει είτε με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη, είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Σημειώνεται ότι ο Κουρτς ανέλαβε πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, στις 14 Μαΐου, μόλις λίγα 24ωρα μετά την παραίτηση του έως τότε αρχηγού του και αντικαγκελάριου της αυστριακής κυβέρνησης Ράινχολντ Μιτερλένερ.
Στους σχεδόν πέντε μήνες από την ανάληψη της ηγεσίας του, ο Κουρτς κατόρθωσε να ανεβάσει το κόμμα του στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, από την τρίτη, στην οποία βρισκόταν… “σταθερά” σχεδόν μετά τις τελευταίες εκλογές του 2013.
Στην τελευταία του προεκλογική εμφάνιση την Παρασκευή, ο Κουρτς επαναλάμβανε για πολλοστή φορά την “ανάγκη ριζικών αλλαγών και την ανατροπή του παλιού συστήματος”, παραλείποντας βέβαια να αναφέρει πως ήταν ακριβώς ο ίδιος ο οποίος το υπηρετούσε και το στήριζε στο παρελθόν, και αυτό για τουλάχιστον επτά χρόνια ως μέλος της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα επαναλάμβανε το άλλο προσφιλές θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά και της πολιτείας του στην κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, της κατάχρησης των κοινωνικών παροχών μέσω της “μετανάστευσης στο κοινωνικό σύστημα”, και βέβαια του κλεισίματος ων συνόρων.
Από ιδεολογικής άποψης το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς έχει πολλά κοινά σημεία με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Και τα δύο είναι υπέρ μιας περιοριστικής μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής και υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να περιορίσουν τις εξουσίες τους και να δώσουν περισσότερο χώρο στα κράτη –μέλη για τη λήψη εθνικών αποφάσεων. Με λίγα λόγια και τα δύο κόμματα υιοθετούν μια εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτήν της καγκελαρίου Μέρκελ. Προδιαγράφεται σύγκρουση με τη Μέρκελ; Σημειώνεται ότι η Αυστρία αναλαμβάνει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Ο νεότερος όπως όλα δείχνουν ηγέτης δεν είναι παντρεμένος αλλά έχει σχέση με μια υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας, με την οποία γνωρίζεται απ’ τα 18.